Dostupni linkovi

Ruski regulator podneo sudu nove protokole protiv RFE/RL


Ruski sudovi su do sada naložili RFE/RL da plati skoro 250 miliona rubalja (3,4 miliona dolara).
Ruski sudovi su do sada naložili RFE/RL da plati skoro 250 miliona rubalja (3,4 miliona dolara).

Ruski medijski regulator Roskomnadzor obavestio je Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) da je podneo sudu prve od 130 novih protokola protiv nezavisnih medija zbog kršenja kontroverznog ruskog zakona o „stranim agentima“ koji zahteva označavanje sadržaja.

Prema Roskomnadzoru prvih deset protokola iz novog seta predato je Okružnom sudu u ponedeljak 16. avgusta.

Ruski medijski regulator je u junu obavestio RFE/RL da 130 novih protokola koje priprema predviđaju ukupnu kaznu od 71,5 miliona rubalja (oko 964.000 dolara).

Novi slučajevi nadovezuju se na oko 650 prekšaja koje je Roskomnadzor podneo sudu protiv Ruskog servisa RFE/RL i nekoliko njegovih platformi na ruskom jeziku u prvih sedam meseci ove godine.

Ruski zakon o „stranim agentima“ prvi put je usvojen 2012. godine i od tada je nekoliko puta menjan. Taj zakon zahteva od nevladinih organizacija koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima da se identifikuje kao „strani agent“. Kasnije izmene zakona bile su usmerene na medije finansirane iz inostranstva.

Ruska vlada je 2017. godine na listu stavila Ruski servis RFE/RL, šest drugih servisa vesti na ruskom jeziku RFE/RL i Current Time. Ranije ove godine ruski sudovi počeli su da izriču velike kazne protiv RSE/RL jer nisu označili svoje sadržaje oznakom koju je propisala vlada, a kako to zahtevaju nova pravila usvojena u oktobru 2020.

Ruski sudovi su do sada naložili RFE/RL da plati skoro 250 miliona rubalja (3,4 miliona dolara). RFE/RL se žalio na protokole, ali su ruski sudovi do sada odbili stotine žalbi.

RFE/RL je novčane kazne nazvao "kampanjom prinude i zastrašivanja koju sponzoriše država", a američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pokrenuo je pitanje pritiska Kremlja na RFE/RL na ruskom jeziku tokom samita sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 16. juna.


Ranije ovog meseca predsednik RFE/RL Džejmi Flaj (Jamie Fli) je rekao: "Odbacujemo ovaj napor da se naš sadržaj cenzuriše i da se naši novinari ućutkaju. Posvećeni smo (tome) da nastavimo da služimo ruskom narodu."


Flaj je 2. juna rekao da Rusija pokušava novčanim kaznama da uguši moskovski biro RFE/RL.

"Ovaj intenzivni pritisak na RFE/RL i druge nezavisne medije u Rusiji nanosi štetu ruskom narodu tako što ga lišava izbora informacija", rekao je Fly. "Udvostručićemo napore da pružimo objektivne vesti i informacije našoj publici širom Rusije, uprkos ovim nečuvenim napadima na naše operacije."

RFE/RL tužio je Rusiju pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog oznake "strani agent" koju su uvele ruske vlasti.

Evropska unija je pozvala Moskvu da ukine zakon o „stranim agentima“.

RFE/RL je urednički nezavisna medijska kompanija koja se finansira iz granta Kongresa SAD preko Američke agencije za globalne medije.

Svake nedelje skoro 7 miliona ljudi pristupa novinskim portalima RSE/RL u Rusiji.



XS
SM
MD
LG