Dostupni linkovi

Reuters : G7 nehotice pomogla Srbiji da se obračuna sa NVO


FATF ima ključnu ulogu u pogledu zakona o finansijskom kriminalu i uspostavljanju prioriteta za vlade.
FATF ima ključnu ulogu u pogledu zakona o finansijskom kriminalu i uspostavljanju prioriteta za vlade.

FATF (Financial Action Task Force), organizacija za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma koju je uspostavila grupa G7, nehotice je autoritarnim režimima dala mehanizam za obračunavanje sa kritičarima, piše Rojters (Reuters).

Kako u svom izveštaju navodi ova internacionalna novinska agencija, Srbija je jedna od zemalja u kojima su novi zakoni upotrebljeni protiv nevladinih organizacija.

„Najmanje pet zemalja, Srbija, Uganda, Indija, Tanzanija i Nigerija, usvojilo je zakone u skladu sa standardima FATF koji su onda primenjeni radi istraga protiv novinara, nevladinih organizacija i advokata“, piše Rojters.

Srbija je od strane FATF-a početkom 2018. stavljena na sivu listu tog operativnog tela uz upozorenje da mora da ojača zakone da bi imala bolji uvid u finansijske podatke pojedinaca. Nakon što je naknadno ispunila zahtev FATF-a, Srbija je skinuta sa negativne liste te organizacije.

Ministarstvo finansija Srbije iskoristilo je mogućnosti koje su pružili izmenjeni zakoni i u julu prošle godine od banaka zatražilo informacije za pedesetak medija i nevladinih organizacija koji rade u Srbiji. Kako podseća Rojters, radi se uglavnom o subjektima koji imaju kritične stavove prema vlasti Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke.

Ministar Siniša Mali tada je izjavio da je posebno odeljenje ministarstva samo radilo svoj posao i dodao da takav zahtev nije problematičan ako te organizacije nemaju šta da sakriju. FATF je saopštila da je upoznata za tvrdnjama da su njene preporuke zloupotrebljene, dodajući da prati kako vlade nadgledaju NVO preko radne grupe koja se bavi, kako je navedebno, nenamernim posledicama loše primenjenih mera.

FATF ima ključnu ulogu u pogledu zakona o finansijskom kriminalu i uspostavljanju prioriteta za vlade ali je, po mišljenju aktivista organizacija za ljudska prava i stručnjaka, nehotice autoritarnim vlastima dala u ruke zakonski instrument koji se može upotrebiti protiv kritičara.

„Ti standardi se namerno zloupotrebljavaju“, rekao je za Rojters Tom Kiting, direktor Centra za finansijski kriminal u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi u Londonu.

G7, organizacija sedam najnaprednijih privreda sveta u kojoj su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, 1989. formirala je operativnu grupu FATF radi zaštite globalnog sistema finansija. Od početka 21. veka FATF se usredsredio na borbu protiv finansiranja terorizma kroz neprofitne organizacije što je, kako navodi Rojters, nekim vladama dalo povoda da progone legitimne organizacije građanskog društva pravdajući se primenom međunarodnih standarda.

„Neprofitnim organizacijama dogodi se da dođu na nišan vlasti“, izjavio je za Rojters Trejsi Darner, direktor Globlanog centra za bezbednost kroz saradnju iz Njujorka.

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava i borbu protiv terorizma upozorio je 2019. da je FATF, kako je tada saopšteno, dao naizgledni legitimitet državama koje koriste njegove standarde u odnosnu na organizacije građanskog društva.

XS
SM
MD
LG