Dostupni linkovi

Britanska mornarica saopštila da su otmičari napustili tanker kod obale UAE, Iran negira umešanost


Brod iranskog korpusa Garde islamske revolucije (IRGC) tokom zajedničke pomorske vežbe sa ruskim ratnim brodovima. (arhivska fotografija)
Brod iranskog korpusa Garde islamske revolucije (IRGC) tokom zajedničke pomorske vežbe sa ruskim ratnim brodovima. (arhivska fotografija)

Britanska mornarica je 4. avgusta saopštila da su otmičari koji su se ukrcali na brod u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata u Omanskom zalivu napustili plovilo, ne navodeći detalje.

Ovo obaveštenje je usledilo nakon što su Operacije pomorske trgovine Velike Britanije, koje su deo britanske vojske upozorile na "potencijalnu otmicu" pod nejasnim okolnostima koje su se desile noć ranije. Grupa je izvestila da je "incident (završen)”. Nije pružila dodatne detalje.

Pomorska služba Lloid's List i pomorska obaveštajna kompanija Driad Global identifikovali su zaplenjeno plovilo kao tanker pod zastavom Paname pod imenom Asphalt Princess.

Nije odmah bilo jasno ko je odgovoran za pokušaj otmice, koji se dogodio usred povećanih tenzija između Irana i Zapada, a samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države, Britanija i Izrael okrivile Teheran za smrtonosni napad bespilotnim letelicama na tanker za naftu u regionu.

Tri izvora pomorske bezbednosti rekli su agenciji Reuters 3. avgusta da su tanker zaplenile snage za koje se sumnja da ih podržava Iran.

Iranski korpus Garde islamske revolucije (IRGC) negirao je da njihove snage ili saveznici stoje iza bilo kakvog incidenta u blizini obala UAE.

Svaki incident pokušaj je zapadnih zemalja i Izraela "da pripreme javno mišljenje međunarodne zajednice za neprijateljske akcije" protiv Irana, navodi se u saopštenju IRGC -a objavljenom 3. avgusta u državnim medijima.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Saeed Khatibzade takođe je nazvao tvrdnje o mogućoj otmici "potpuno sumnjivim".

Najnoviji događaj desio se usred pojačanih tenzija između Irana i Zapada zbog problematičnog nuklearnog dogovora Teherana sa svetskim silama.

Teheran je izazvao kritike i upozorenja od strane NATO -a i Evropske unije nakon što su ga Sjedinjene Američke Države, Britanija i Izrael okrivile za napad dronom na tanker za naftu kod obale Omana u kojem su poginula dva člana posade - Britanac i Rumun . Iran je takođe negirao umešanost u taj incident.

Američki državni sekretar Antony Blinken (Entoni Blinken), ponavljajući komentare iz Britanije, rekao je 2. avgusta da će doći do kolektivnog odgovora na napad na tanker za naftu.

Teheran je rekao da će brzo reagovati na svaku pretnju po njegovu bezbednost.

XS
SM
MD
LG