Dostupni linkovi

Beloruska olimpijka zatražila azil u Poljskoj


Tsimanuskaja je zatražila vizu u Ambasadi Poljske u Tokiju (fotografisana pri ulasku u Ambasadu Poljske 2. avgusta)
Tsimanuskaja je zatražila vizu u Ambasadi Poljske u Tokiju (fotografisana pri ulasku u Ambasadu Poljske 2. avgusta)

Beloruska olimpijka Krystsina Tsimanouskaya zatržila je politički azil u Poljskoj, nakon što se odbila vratiti u Belorusiju po nalogu svog tima, te se na vlastiti zahtev našla u Tokiju pod zaštitom japanske policije.

Prema navodima predstavnika Fondacije za sportsku solidarnost Belorusije (BSSF) Vadima Krivosheyeva, Tsimanuskaja je zatražila vizu u Ambasadi Poljske u Tokiju, a avionska karta za Varšavu rezervisana je za 4. avgust.

Istovremeno njen suprug Arseni Zhdanevich u ponedeljak je ušao u Ukrajinu, naveo je izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine. Zhdanevich nije bio dostupan za komentar, preneo je Reuters.

Poljska, Francuska i Češka Republika ponudile su pomoć, uključujući azil, dvadesetčetvorogodišnjoj sprinterki iz Belorusije.

U međuvremenu je Ambasada Belorusije zatražila zvanično od japanskih vlasti informaciju o olimpijki koja je, kako su u ponedeljak (2. avgusta) saopštile japanske vlasti, prenoćila u hotelu na tokijskom aerodromu Haneda.

Sprinterka pod zaštitom japanske policije na aerodromu u Tokiju
Sprinterka pod zaštitom japanske policije na aerodromu u Tokiju

Kasnije u ponedeljak je fotografisana pri ulasku u Ambasadu Poljske u Tokiju.

Tsimanouskaya je navela da je u nedelju prisilno odvedena na aerodrom zbog kritike trenera, dok beloruske vlasti tvrde da je njeno "emocionalno stanje" razlog tog poteza.

Na brifingu za novinare u ponedeljak u Tokiju, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Mark Adams rekao je da japanske vlasti paze na Tsimanouskayu. Kazao je da je uključena i agencija UN za izbeglice.

Adams je dodao da je od beloruskog Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOC) zatražen potpuni pisani izveštaj o ovoj temi. MOK i japanske vlasti će takođe održati dalje konsultacije.

On je takođe rekao da je MOK preduzeo mere protiv beloruskog komiteta uoči Igara, nakon prošlogodišnjih protesta zbog spornog reizbora predsednika zemlje Aleksandra Lukašenka. Zabranio je pristup nekim zvaničnicima, uključujući i Lukašnkovog sina, jer nije pružena zaštita za sportiste koji su se pridružili demonstracijama.

Tsimanouskaya je u nedelju zatražila policijsku zaštitu na Hanedinom terminalu kako ne bi morala da se ukrca na let, izražavajući strah za svoju bezbednost ako se vrati u Belorusiju. Avion je odleteo bez nje.

Sprinterka, koja je u ponedeljak trebalo da se takmiči na 200 metara za žene, ranije se žalila na društvenim mrežama da je ušla u drugu trku u kratkom roku nakon što je utvrđeno da neke saigračice ne ispunjavaju uslove za takmičenje.

Video je izazvao kritike u državnim medijima, a jedan televizijski kanal je naveo da joj nedostaje "timski duh".

Tsimanouskaya je tvrdila da su zvaničnici došli u njenu sobu i dali joj sat vremena da spakuje kofere pre nego što je otpraćena do Hanede. Kaže da je "bila pod pritiskom" zvaničnika tima da se vrati kući i zatražila pomoć od MOK -a.

"Pokušavaju da me izvuku iz zemlje bez moje dozvole", rekla je ona u video snimku objavljenom na kanalu Telegram Beloruske fondacije za sportsku solidarnost (BSSF), grupe koja podržava sportiste koji su uhapšeni ili skrajnuti zbog njihovih političkih stavova.

Beloruski NOC saopštio je da je isključena iz tima zbog "emocionalnog i psihološkog stanja".

U razgovoru za BBC u nedelju, Anatol Kotau iz BSSF -a rekao je: "Plaši se represije nad svojom porodicom u Belorusiji - to je trenutno njena glavna briga."

BSSF je osnovan u avgustu 2020. godine za podršku sportistima tokom demonstracija protiv Lukašenka.

Neki od onih koji su učestvovali bili su i sportisti na nacionalnom nivou, kojima je oduzeto finansiranje, isključeni su iz reprezentacija i pritvoreni zbog demonstracija.

Masovni višemesečni protesti u Belorusiji izbili su nakon što je Lukašenko 9. avgusta proglasio pobedu na izborima, za koje se smatra da su bili namešteni. Građani su na ulicama tražili njegovu ostavku, a bezbednosne snage pod kontrolom Lukašenkovog režima pokušavale su da uguše demonstracije.

Zbog učešća na demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta. Opozicija u Belorusiji, kao i zapadne države, ne priznaju rezultate tih izbora.

XS
SM
MD
LG