Dostupni linkovi

Blinken: Spremni smo nastaviti pregovore sa Iranom, ali ne beskonačno


Entoni Blinken
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u četvrtak (29. jula) da razgovori o nuklearnom programu Irana "ne mogu trajati beskonačno", ali da je Vašington "potpuno spreman" da nastavi pregovarački proces.

SAD indirektno učestvuju u razgovoru svjetskih sila sa Iranom radi obnavljanja nuklearnog pakta kojim je Islamska Republika ranije dobila ublažavanje međunarodnih sankcija u zamjenu za ograničavanje svog atomskog programa.

Ovaj sporazum je propao 2018. godine, kada je tadašnji američki predsjednik Donald Tramp povukao Ameriku iz pakta i ponovo uveo sankcije, podsjeća AFP.

"Posvećeni smo diplomatiji, ali ovaj proces ne može ići u beskraj. Želimo da vidimo šta je Iran spreman ili nije spreman da uradi i ostajemo potpuno pripremljeni za povratak u Beč i nastavak pregovora", rekao je Blinken tokom posjete Kuvajtu.

On je dodao da je Iran na potezu.

Administracija iranskog predsjednika Hasana Rohanija razgovara sa velikim silama u Beču od aprila o povratku Vašingtona u sporazum.

Postizanje sporazuma čini se malo vjerovatnim dok ovlaštenja ne preuzme novi izabrani iranski predsjednik Ebrahim Raisi početkom sljedećeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG