Dostupni linkovi

SAD: Sadržanski, profesionalni razgovori sa Rusijom o nuklearnom programu


Zamenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman i zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov tokom susreta u Ženevi, 28. jul 2021.
Zamenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman i zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov tokom susreta u Ženevi, 28. jul 2021.

Američki Stejt department je saopštio je da je sastanak sa ruskom delegacijom u Ženevi u sredu o strateškoj nuklearnoj stabilnosti bio "sadržajan i profesionalan", a dve strane su se složile da održe sledeću plenarnu rundu razgovora na visokom nivou krajem septembra.

Predsednici Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin dogovorili su se na samitu prošlog meseca da će se predstavnici njihovih zemalja sastati u cilju postizanja dogovora o smanjenju njihovih nuklearnih arsenala.

„I dalje smo posvećeni, čak i u vreme napetosti, da osiguramo predvidljivost i smanjenje rizika od oružanog sukoba i pretnje nuklearnim ratom,“ rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price).

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su razgovori 28. jula bili usredsređeni na „održavanje strateške stabilnosti, izglede za kontrolu naoružanja i mere za smanjenje rizika." Obe strane se nadaju "daljem razvoju saradnje", navodi Moskva.

Takozvani dijalog o strateškoj stabilnosti započet je vreme velikih diplomatskih napetosti koje su bile očigledne na samitu Bajden-Putin, uključujući i zamenu sada proširenog novog sporazuma START.

Već zategnuti odnosi između Moskve i Vašingtona dodatno su se pogoršali otkako je Bajden stupio na dužnost u januaru, a SAD su sankcionisale Rusiju zbog sajber napada, mešanja u američke izbore i trovanja i zatvaranja opozicionog političara i kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

XS
SM
MD
LG