Dostupni linkovi

Učiteljica koja je pozivala učenike na moleban izabrana za direktoricu škole u Baru


Učenici odjeljenja V-2 na molebanu u Hramu Sv. Jovana Vladimira, Bar, oktobar 2020
Učenici odjeljenja V-2 na molebanu u Hramu Sv. Jovana Vladimira, Bar, oktobar 2020

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) pokrenuće interpelaciju za smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog, kako navode, skandaloznih imenovanja v.d. direktora obrazovnih institucija.

Inicijativa SDP dolazi nakon najnovije odluke ministarke Bratić da za vršioca dužnosti direktorice Osnovne škole” Jugoslavija” u Baru postavi Radu Višnjić, učiteljicu koja je prošle godine dobila otkaz zbog toga što je učenike zvala na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u tom gradu.

U rješenju o postavljanju Višnjić na mjesto direktorice škole Jugoslavija, navodi se da je ministarka Bratić razriješila sada već bivšu direktoricu Biljanu Vukmanović, te da su se stekli uslovi da se imenuje vršilac dužnosti direktora ove škole, na period od šest mjeseci. Tako je imenovana Rada Višnjić, diplomirana učiteljica.

Višnjić je u novembru prošle godine dobila otkaz nakon što je utvrđeno da je počinila težu povredu radne obaveze kada je preko interneta pozivala učenike na moleban. U tom periodu Ministarstvo prosvjete je kontrolisala sada već bivša vlast Demokratske partije socijalista (DPS)

Scene iz hrama djece koja kleče na podu, bez poštovanja mjera u vrijeme epidemije, izazvale su brojne kritike.

Postupak učiteljice tada su osudili iz Ministarstva prosvjete i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na čijem čelu su bili ministri iz bivše vlasti predvođene DPS.

Oni su ocijenili da je Višnjić zloupotrijebila djecu i njihovo zdravlje, pošto je moleban bio održan u jeku pandemije korona virusa.

Učiteljica Višnjić je na društvenim mrežama otvoreno podržala ratnog generala bosanskih Srba, Ratka Mladića tokom izricanja presude kojom ga je sud u Hagu 8. Juna osudio na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici.

Ministarka Vesna Bratić jedna od 12 ministara u Vladi premijera Zdravka Krivokapića koja je izabrana 4. Decembra prošle godine. Nova Vlada je formirana političkom voljom nove parlamentarne većine koju čine prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA a koji su osvojili tijesnu većinu na izborima 30. avgusta 2020.

Promjena vlasti poslala je nakon tri decenije DPS u opoziciju.

Ministarka Bratić (na fotografiji) je ove godine na osnovu novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju smijenila direktore gotovo svih osnovnih i srednjih škola
Ministarka Bratić (na fotografiji) je ove godine na osnovu novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju smijenila direktore gotovo svih osnovnih i srednjih škola

Iz URA su ocijenili da se imenovanjem Višnjićke urušava građanski koncept države, dodatno polarizuje društvo i ne radi u interesu profesionalizacije školstva.

Iz sada opozicione DPS su poručili da “vulgarna smjena direktora i nakaradni izbor novih vršilaca dužnosti prema utvrđenim partijskim kvotama partija na vlasti, uvodi Crnu Goru u morbidnu politizaciju prosvjete i političku mobilizaciju nastavnog kadra”

Postavljenje Rade Višnjić dio je širokih kadrovskih promjena u crnogorskim obrazovnim institucijama.

Ministarka Bratić je ove godine na osnovu novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu 12. juna, smijenila direktore gotovo svih osnovnih i srednjih škola i na njihova mjesta postavila vršioce dužnosti na rok od šest mjeseci.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG