Dostupni linkovi

Evropski sud za ljudska prava pozvao Rusiju da prizna istopolne zajednice


Protest LGBT+ zajednice u Sankt Petersburgu 2017. godine
Protest LGBT+ zajednice u Sankt Petersburgu 2017. godine

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu kojom je pozvao Rusiju da prizna istopolne zajednice.

Kremlj je brzo odgovorio, navodeći da istopolni brakovi "nisu dozvoljeni" u Rusiji, prema ustavnim amandmanima usvojenim prošle godine.

Evropski sud za ljudska prava je presudu doneo u procesu koji su tri ruska istopolna para pokrenula nakon što im ruski zvaničnici nisu dozvolili da se venčaju.

Sud je zaključio da je Rusija prekršila član osam Evropske konvencije o ljudskim pravima koji ističe pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

Rusija je "imala obavezu da osigura poštovanje privatnog i porodičnog života podnosilaca zahteva, obezbedjivanjem zakonskog okvira koji bi im omogućio priznanje njihovih veza", naveo je Sud.

Sud je odbacio argument Moskve da je u Rusiji rasprostranjeno protivljenje istopolnim zajednicama, navodeći da "ostvarivanje prava pripadnika manjine ne može da zavisi od prihvatanja većine".

Homoseksualnost je dekriminalizovana u Rusiji devedesetih godina, ali, tokom godina, LGBT osobe su se suočavale s različitim stepenima diskriminacije. Branioci prava kažu da je pristrasnost potaknuta zakonom koji je usmeren na gej "propagandu", koju je predsednik Vladimir Putin potpisao 2013. godine.

Od tada, aktivisti koji se bave LGBT pravima i oni koji istražuju zločine počinjene iz mržnje prijavili su značajan porast nasilja i uznemiravanja protiv homoseksualaca i lezbejki, često od konzervativnih aktivista, ili onih koji se zalažu za pravoslavna hrišćanska uverenja.

XS
SM
MD
LG