Dostupni linkovi

Nastavak pregovora vlasti i opozicije u Crnoj Gori za mjesec dana


Sastanak partija vlasti i opozicije crnogorskog parlamenta, 7. juli 2021.
Sastanak partija vlasti i opozicije crnogorskog parlamenta, 7. juli 2021.

Dijalog partija vlasti i opozicije biće nastavljen za mjesec dana kako bi se došlo do dogovora za postizanje dvotrećinske većine u Skupštini i riješilo v.d. stanje u crnogorskom pravosuđu, rekao je 7. jula predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić nakon sastanka partija vlasti i opozicije crnogorskog parlamenta, kojem nije prisustvovao Demokratski front.

Crna Gora godinama ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u pravosuđu i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, što su preduslovi za nastavak evropskog puta. Za rješavanje tih pitanja potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini, što podrazumijeva podršku poslanika i opozicije.

Međutim, osim nesuglasica između vlasti i opozicije, i unutar vladajuće većine postoji politička kriza zbog čega najveći politički savez vladajuće većine, Demokratski front, nije prisustvovao današnjem sastanku. Odluku su obrazložili time da „ne žele za isti sto sa Demokratskom partijom socijalista“ kao i da prvo treba postići dogovor unutar vladajuće većine.

Politička i institucionalna kriza Vlade i parlamentarne većine kulminirala je nakon što je, na inicijativu premijera Zdravka Krivokapića 17. juna smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić i usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Demokratski front je tada saopštio da Vlada Zdravka Krivokapića nema njihovo povjerenje i da se neće vraćati u Skupštinu i činiti kvorum za odlučivanje.

Za skoro sve ključne pozicije u pravosuđu potrebna dvotrećinska ili tropetinska većina u parlamentu, uključujući i izbor VDT-a.

Tužilačka organizacija je u v.d. stanju još od oktobra 2019. godine kada je Ivici Stankoviću, koji je u međuvremenu penzionisan, istekao mandat.

Predsjednik parlamenta predložio je i da se dopuni Zakon o lokalnoj samoupravi, kako bi se lokalni izbori održavali u istom danu.

„Kontinuirani lokalni izbori drže zemlju u vanrednom političkom stanju. Ako ništa ne promijenimo u izbornom okviru, to znači da ćemo od 5. decembra do početka juna 2022. imati najmanje četiri odvojena izborna procesa na lokalnom nivou“, ukazao je Bečić.

Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA čine parlamentarnu većinu od 41 poslanika (od ukupno 81) koja je 4. decembra izabrala Vladu Zdravka Krivokapića a Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, nakon 30 godina vladavine, prešla je u opoziciju

XS
SM
MD
LG