Dostupni linkovi

U Sarajevu i Tuzli prvi bh. festival queer umjetnosti 'Kvirhana'


Prva Povorka ponosa u Sarajevu 2019. godine, arhivska fotografija
Prva Povorka ponosa u Sarajevu 2019. godine, arhivska fotografija

Festival queer umjetnosti "Kvirhana", u organizaciji Sarajevskog i Tuzlanskog otvorenog centra, otvoren je u bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Tema ovogodišnje Kvirhane "Tamo gdje je porodica", odabrana je zbog činjenice da su mnoge LGBTIQ osobe odbačene od strane svojih porodica zbog svoje seksualnosti i/ili rodnog identiteta, te su drugu porodicu pronašle u LGBTIQ zajednici.

Organizatori festivala žele poslati poruku o važnosti podrške roditelja koji prihvataju svoju LGBTIQ djecu.

Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra istakla je da su u Bosni i Hercegovini (BiH) rijetki prostori u kojima LGBTIQ osobe mogu autentično i istovremeno biti ono što jesu i biti prihvaćeni.

"Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interspolne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost", rekla je Bošnjak.

Program festivala otvorio je film "Ja bi’ da to imam doma" koji su režirali Ana Opalić i Noah Kraljević.

U okviru festivala, između ostalog, biće postavljena izložba portreta roditelja LGBTIQ djece "Volim te bez ali", autora Benjamina Strike, panel diskusije "Ljubav tebi, meni i nama", filmovi "Transformistas" i "Transkids", film Ade Hasanovića "Nek’ je što šarenije" o prvoj bh. povorci ponosa, te film "Uferfrauen" koji prikazuje šest protagonista koji su živjeli u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici.

Na programu je i panel diskusija "Koraci do slobode ljubavi" o istospolnim partnerstvima.

Ekipa iz Tuzlanskog otvorenog centra promovisaće knjigu "Pričam ti u duginim bojama: Životne priče queer osoba".

Festival će se održavati do 27. juna u Sarajevu i u Tuzli 2. i 3. jula.

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH u maju ove godine saopštila je da u BiH od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTIQ osoba, kao ni preduzeti koraci ka uređenju zajednice života istopolnih osoba.

Slovenija, Hrvatska i Crna Gora su jedine zemlje u regionu koje su riješile zakonsko pitanje istospolnih zajednica. Dok u Sloveniji partneri imaju pravo na usvajanje djece, u Hrvatskoj je odlukom Ustavnog suda omogućeno istospolnim partnerima da budu udomitelji.

U Crnoj Gori zakon o istospolnim zajednicama ne sadrži izričitu odredbu da partneri mogu usvajati djecu, no dozvoljava zajedničku brigu o djeci jednog od partnera.

Po pitanju zaštite pojedinačnih prava, Institucija omudsmena upozorava da je u BiH i dalje prisutan govor mržnje protiv LGBTIQ osoba.

Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom ‘Ima izać', održana je 8. septembra 2019. godine u Sarajevu. U njoj je učestvovalo više od 1.000 osoba. Prošle godine zbog mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa povorka je održana online i u automobilima.

Biti žena, moj životni san
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

XS
SM
MD
LG