Dostupni linkovi

Sud poništio rešenje kojim je srpski ministar finansija označen kao plagijator


Siniša Mali, ministar finansija Srbije, odlukom Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, označen je kao neko ko je plagirao svoj doktorski rad na Fakultetu orgnizacionih nauka u Beogradu.
Siniša Mali, ministar finansija Srbije, odlukom Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, označen je kao neko ko je plagirao svoj doktorski rad na Fakultetu orgnizacionih nauka u Beogradu.

Upravni sud u Beogradu poništio je rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka, navodi se u presudi Upravnog suda koja je dostavljena Radiju Slobodna Evropa.

Predmet je vraćen nadležnom organu na ponovno odlučivanje.

U obrazloženju ove presude se, između ostalog, ističe, da rešenje Odbora kojim je osporen doktorat nije donesen u skladu aktima Univerziteta.

Reakcija Univerziteta na odluku Suda

Na ovu presudu reagovao je Univerzitet u Beogradu saopštenjem da je o toj presudi obavešten Prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu, koji okuplja dekane fakulteta, direktora instituta i predsednike veća grupacija Univerziteta, na sednici 23. juna.

„Univerzitet u Beogradu potvrđuje da mu je dostavljena presuda Upravnog suda i da će sve naredne korake, kao i do sada, preduzimati u skladu sa zakonom i poštujući propise Republike Srbije i pravne akte koje su usvojili njegovi organi“, navodi se u saopštenju.

Nakon što je veći broj univerzitetskih profesora osporio njegovu doktorsku titulu, Senat Beogradskog univerziteta je u decembru 2019. godine poništio doktorat Siniše Malog, posle postupka za plagijat koji je trajao pet godina.

Šta je prethodilo?

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu je u novembru 2019. jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije jer je u delu disertacije „doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora“.

Fakultet organizacionih nauka (FON), gde je doktorski rad odbranjen, najpre je doneo odluku da ministrova teza nije plagirana, jer je, kako su naveli, bez navođenja izvora preneseno samo sedam odsto teksta, ali Univerzitet taj izveštaj nije prihvatio, već ga je poslao tom fakultetu na ponovno izjašnjavanje.

Potom je Nastavno-naučno veće FON-a usvojilo izveštaj Etičke komisije tog fakulteta o doktoratu ministra finansija Siniše Malog kojim se utvrđuje postojanje neakademskog ponašanja, ali je umesto predloga da se Malom izrekne mera javne opomene, predložilo strožu meru izricanja javne osude za sporni doktorat.

Nakon što su studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" 12 dana držali u blokadi Rektorat, rektorka Ivanka Popović je obećala da će Univerzitet konačnu odluku o doktoratu Siniše Malog doneti najkasnije do 4. novembra 2019.

Pre toga je grupa od oko 140 univerzitetskih profesora potpisala žalbu na doktorat Siniše Malog koja je predata Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Jedina posledica ove odluke Odbora, za sada, je to što je izbrisao doktorat iz biografije na sajtu Ministarstva.

Siniša Mali nikada nije priznao da je plagirao svoj rad.

XS
SM
MD
LG