Dostupni linkovi

Brnabić: Region je frustriran jer su neke EU članice protiv proširenja


Ana Brnabić i Sebastian Kurz na sastanku u Beču
Ana Brnabić i Sebastian Kurz na sastanku u Beču

Ceo region je frustriran u odnosu na EU jer postoje članice koje su apsolutno protiv proširenja iako se deklarativno zalažu za to, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon međuvladinog sastanka u Beču u petak, 18. Juna.

"Onda šta god vi uradite, nikad nije dovoljno... Mislim da je to politička igra koja će biti kontraproduktivna jer će se ljudi koje stalno kritikujete u jednom trenutku umoriti", rekla je Brnabić novinarima u Beču.

Brnabić je prisustvovala u Beču samitu Austrija-Zapadni Balkan na kome su se okupili lideri Srbije, Kosova, Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije. Domaćin događaja bio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz).

Na samitu su učestvovali premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Zdravko Krivokapić i Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i albanska ministarka infrastrukture i energetike Beljinda Baluku (Belinda Balluku).

Osim kancelara Kurca i premijera zemalja regiona, na sastanku je učestvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Brnabić je novinarima rekla da je bilo "izazovno reći ili čuti nešto novo" na trećem sastanku o Zapadnom Balkanu i regionalnoj saradnji u poslednjih osam dana i dodala da u regionu uvek postoje izazovi i otvorena pitanja opterećena prošlošću i sadašnjošću ali da se mora naći način da se to prevaziđe.

Srbija će 22. juna učestvovati na međuvladinoj konferenciji sa EU, a kako je ranije najavljeno zemlje članice nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom u junu.

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović kritikovala je takvu odluku EU i ocenila da u Evropskoj uniji nema spremnosti da se primeni nova metodologija.

Međutim, kako je za RSE 16. juna rekao izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik zemlje članice EU žele da vide veći napredak kada je reč o evrointegracijama Srbije.

XS
SM
MD
LG