Dostupni linkovi

Lajčak i Kurc: Podrška Zapadnom Balkanu na putu u EU


Zapadnobalkanski lideri na sastanku u Beču, 18. juna 2021

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je danas u Beču da je potrebno uložiti napor i ponovo pokrenuti proces evropske integracije Zapadnog Balkana jer očito stvari ne idu dobro.

"Osamnaest godina nakon što je na Samitu EU u Solunu, 2003, jasno poslata poruka o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana samo jedna od tih zemalja postala je članica, dve zemlje pregovaraju o članstvu ali u poslednje dve godine bez napretka, dve se tek nadaju da dobiju status kandidata a Kosovo nema ni viznu liberalizaciju", rekao je Lajčak posle samita Austrija-Zapadni Balkan u Beču.

Vakcine iz Austrije i 'zeleni pasoš' za Zapadni Balkan

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji je bio domaćin skupa rekao je da je Austrija izdvojila milion doza vakcina protiv kovida-19 koje će dostaviti Zapadnom Balkanu od avgusta, kao i da je dogovoreno da se regulativa EU poput "zelenog pasoša" odnosi i na zemlje Zapadnog Balkana, prenela je Beta.

Austrija je od 4. juna uvela „domaću“ verziju takozvanog „zelenog pasoša“ koji je putem QR koda ili kao PDF dokument dokaz da je neko vakcinisan protiv korona virusa, negativno testiran na bolest ili da je preležao COVID-19.

Kurc je ponovio podršku evropskom putu čitavog regiona, dodajući da će se Austrija zalagati da se napredak koji zemlje postižu na planu sprovođenja reformi uvažava na nivou EU.

Kada je reč o suzbijanju nelegalnih migracija Kurc je rekao da je to zajednički problem koji se mora rešavati u saradnji sa partnerima na Zapadnom Balkanu i ponovio spremnost Austrije da u tome pomogne.

Na samitu su učestvovali premijeri Srbije Ana Brnabić, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Zdravko Krivokapić i Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i albanska ministarka infrastrukture i energetike Beljinda Baluku.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG