Dostupni linkovi

Izraelske rakete ponovo gađaju vojne objekte Hamasa


Prvi vazdušni udar Izraela na objekte Hamasa, 16. jun

Izraelska vojska je ponovo napala područje Gaze, uputivši nekoliko raketa na objekte koje kontroliše palestinska militantna organizacija Hamas.

Izrael je u četvrtak, 17. juna, u kasnim večernjim časovima otpočeo drugi vazdušni udar na Pojas Gaze u toku ove sedmice. Prvi vazdušni napad je izveden u sredu. Time je prekinuto primirje kojim je prošlog meseca okončan jedanaestodnevni sukob Izraela i Hamasa.

Vazdušni udari izraelske vojske usledili su, kako je saopšteno, zato što Hamas tri dana zaredom ispaljuje takozvane zapaljive balone - balone sa zapaljivim materijalom koji su izazivali požare na izraelskoj teritoriji.

"Kao odgovor na zapaljive balone koji su lansirani iz Gaze u Izrael, pogodili smo vojne objekte Hamasa i mesto sa kojeg se lansiraju rakete. Izraelska vojska je spremna za različite scenarije i nastaviće da gađa Hamasove terorističke ciljeve u Gazi", saopštila je izraelska vojska u četvrtak, 17. juna.

Nema izveštaja o žrtvama u vazdušnim udarima.

Prvi zapaljivi baloni ispaljeni su ove sedmice nakon što je Hamas zapretio da će odgovoriti na izraelski nacionalistički marš kroz istočni Jerusalim, koji je održan u utorak, 15. juna. Palestinci su protestovali protiv marša u araprskim četvrtima Jerusalima, a policija je u sukobu sa njima ispalila gumene metke.

Nekoliko hiljada izraelskih ultranacionalista paradiralo je u utorak kroz istočni Jerusalim u "maršu zastava" - obeležavajući osvajanje tog dela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine. To je podstaklo bojazan da bi ponovo moglo izbiti nasilje, samo nekoliko nedelja posle sukoba s ekstremistima Hamasa iz Pojasa Gaze.

Gaza još broji štetu nakon poslednjeg sukoba

Tokom jedanaestodnevnog sukoba Izraela i Hamasa, koji je okončan prekidom vatre 21. maja, ubijeno je više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i izazvana su velika razaranja na osiromašenoj priobalnoj teritoriji.

Prema preliminarnim procenama šteta iznosi stotine miliona dolara.

Tenzije su ostale na visokom nivou i nakon prekida vatre, iako su se egipatski posrednici sastali i sa izraelskim i sa Hamasovim zvaničnicima kako bi pokušali da pojačaju neformalno primirje.

Izrael i Hamas vodili su četiri velika sukoba i bezbroj manjih okršaja otkako je islamska militantna grupa preuzela vlast od suparničkih palestinskih snaga 2007. godine. Od Hamasovog preuzimanja vlasti u Gazi, Izrael i Egipat uveli su blokadu te teritorije na kojoj živi više od dva miliona Palestinaca.

XS
SM
MD
LG