Dostupni linkovi

UN istražuje kršenja ljudskih prava u izraelsko-palestinskom sukobu


Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele
Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele

Savet UN za ljudska prava odlučio je da se pokrene međunarodna istraga kršenja ljudskih prava na palestinskim teritorijama i u Izraelu od početka aprila, kao i da se istraže i koreni napetosti.

U rezoluciji se poziva na stvaranje stalne "komisije za istragu", najmoćnijeg sredstva na raspolaganju Saveta da nadgleda i izveštava o kršenju ljudskih prava, preneo je AP.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele je rekla da su izraelske snage možda počinile ratne zločine i kritikovala palestinski Hamas za kršenje međunarodnog prava tokom jedanestodnevnih sukoba okončanih u prošli petak prekidom vatre.

Izraelski premijer Benjamin Netaniahu osudio je kao "sramotnu" odluku Saveta UN za ljudska prava o ispitivanju zloupotreba na palestinskim teritorijama i unutar Izraela, dok su Palestinci pozdravili taj potez.

„Današnja sramotna odluka još je jedan primer očigledne antiizraelske opsesije Saveta za ljudska prava“, rekao je Netanjahu.

Dodao je da ova odluka ismeva međunarodno pravo i da ohrabruje teroriste širom sveta.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova je, međutim, saopštilo da odluka "odražava odlučnost međunarodne zajednice da krene napred putem odgovornosti, sprovođenja zakona i zaštite ljudskih prava Palestinaca".

Hazem Qassem, portparol Hamasa, militantne palestinske grupe koja kontroliše Pojas Gaze, rekao je da Hamas „pozdravlja odluku Saveta za ljudska prava o formiranju međunarodnog komiteta za istragu izraelskih kršenja na palestinskim teritorijama".

Primirje između Izraela i palestinske grupe Hamas stupilo je na snagu rano 21. maja. Dogovorenim primirjem okončana su bombardovanja koja su trajala 11 dana, a u kojima je poginulo više od 230 ljudi, većinom u Gazi.

I Izrael i Hamas su proglasili pobjedu u međusobnom konfliktu.

Borbe su počele 10. maja nakon nekoliko sedmica tenzija u okupiranom Istočnom Jerusalimu.


XS
SM
MD
LG