Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve rata pronađeni na mezarju kod Bijeljine


Posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata ekshumirani su u ponedjeljak, 14. maja na muslimanskom mezarju Pilakuša na području Grada Bijeljiina, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

U Institutu navode da pretpostavljaju da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su stradale 1992. godine.

Dodaje se i da su pronađeni posmrtni ostaci žrtava bili ukopani ispod posmrtnih ostataka nedavno sahranjenih osoba.

“Danas ekshumirani skeletni ostaci biće prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi daljnje forenzičke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi uz pomoć DNK analize bio utvrđen identitet žrtava”, navodi se u saopštenju Instituta za nestale BiH.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a izvršena je po naredbi Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da aktivnosti na terenu koordiniše istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, te da u procesu ekshumacije učestvuje i ljekar-patolog sudske medicine, te da lokaciju osiguravaju policijski službenici iz Bijeljine.

Iz Tužilaštva poručuju i da zajedno sa predstavnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u proces traženja nestalih osoba, učestvuju u procesima ekshumacija i traženja nestalih, koji se realizuju na terenu u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Na Međunarodni dan nestalih osoba, koji je obilježen u avgustu 2020. godine, Institut za nestale BiH objavio je da se još uvijek traga za 7.547 osoba, nestalih tokom rata u BiH (1992.-1995.)

XS
SM
MD
LG