Dostupni linkovi

Srbija: Uhapšen inspektor iz službe za organizovani kriminal


Inspektor za krvne i seksualne delikte u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije Božidar Stolić uhapšen je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Stolić se sumnjiči za krivično delo zloupotreba službenog položaja, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Određeno mu je zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti priveden u tužilaštvo na saslušanje.

Nakon saslušanja biće poznato da li će tužilaštvo tražiti da mu se odredi pritvor.

MUP Srbije se ovim povodom nije oglasio.

Pojedini mediji su preneli da je Stolić uhapšen zbog sumnje da je odavao službene tajne kavačkom klanu, njihovom navodnom vođi Radoju Zviceru i Veljku Belivuku, šefu beogradskog ogranka ove kriminalne grupe, koji je sa oko 20 saradnika uhapšen 4. februara.

Stolić je četvrti pripadnik SBPOK-a koji se sumnjiči za saradnju sa ovim klanom.

Najpre su uhapšeni Predrag Lajić, načelnik Odeljenja za droge u SBPOK-u, i Bojan Vasiljevski, vršilac dužnosti šefa Odseka za droge.

Uhapsili su ih pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, a osumnjičeni su za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Lajić i Vasiljevski su osumnjičeni da nisu obavili pretres po pravilima službe. Kako je saopšteno, oni namerno nisu otkrili novac i druge dokaze u jednom od stanova u kojima su se krili pripadnici kriminalnog klana Veljka Belivuka.

Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a, uhapšen je početkom marta zbog sumnje da je trgovao uticajem i u pritvoru je proveo mesec i po dana. Za Papića postoje osnovi sumnje da je sarađivao sa Belivukovom kriminalnom grupom.

Kako je tužilaštvo saopštilo, Papić je 15. aprila prošle godine naložio da se saradniku Veljka Belivuka Marku Miljkoviću vrati privremeno oduzeto blindirano vozilo, i to pre nego što je pretreseno i provereno ima li u njemu oružja ili narkotika.

Na saslušanju je Papić rekao da ga je 15. aprila prošle godine "Nebojša Stefanović pozvao ljut što je Marko Miljković bio pet sati na saslušanju u Policijskoj upravi za grad Beograd, a još nije saslušan u SBPOK".

Posle toga je on, kako je rekao, organizovao njegov prevoz do SBPOK-a.

Stefanović, bivši ministar policije, a sada odbrane, potom se oglasio saopštenjem u kom je naveo da on nije tražio da se vozilo vrati Belivukovom saradniku Miljkoviću.

Stefanović je krajem maja podneo ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd.


Njegova ostavka usledila je posle zahteva niza opštinski ogranaka SNS u Srbiji da napusti funkciju zbog nezadovoljstva njegovim načinom rada, ali i zbog, kako se navodilo, „nereagovanja" na navodno prisluškivanje predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

XS
SM
MD
LG