Dostupni linkovi

Porodice žrtava o doživotnoj kazni za Ratka Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

  • Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.
  • Sudsko vijeće je potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić oslobođen krivice za genocid u šest bh. opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.
  • Najtraženiji haški bjegunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.
  • Prva optužnica protiv njega je podignuta 24. jula 1995. godine.
  • Rođen je 1943. godine u Božanovićima kod Kalinovika. Od kada je završio Vojnu akademiju u Beogradu bio je u aktivnoj vojnoj službi Jugoslovenske narodne armije (JNA).
  • Pred početak ratova na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), 1991. godine, Predsjedništvo SFRJ unaprijedilo je Mladića u general-majora, a u aprilu 1992. godine, na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, u general-potpukovnika. U maju 1992. godine je imenovan za komandanta Glavnog štaba novoformirane Vojske Republike Srpske.
  • Kao bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske osuđen je 2017. godine na kaznu doživotnog zatvora prvostepenom presudom ICTY.
  • Utvrđeno je da je kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.
  • Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Oslobođen je optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.
  • Na presudu, izrečenu 22. novembra 2017. godine, žalili su se i Haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Žalbeni postupak proveden je u avgustu prošle godine. Obje žalbe su odbijene.
  • Tokom procesa, koji je počeo 16. maja 2012. godine i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.
23:25 8.6.2021.

Ovim zatvaramo blog uživo i pozdravljamo vas ispred brojne ekipe Radija Slobodna Evropa koja je pratila izricanje konačne presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, uz prijenos uživo iz sudnice u Hagu, reakcije žrtava ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, brojne materijale, arhivsku građu, videa i fotografije.

Zahvajujemo vam što ste nam ukazali povjerenje.

23:23 8.6.2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju Savetu bezbednosti UN 8. juna rekao da Srbija osuđuje "užasan zločin u Srebrenici".

21:50 8.6.2021.

Kosovska ministarka pravde: Potvrđena kazna Mladiću dobra vest

Ministarka pravde na Kosovu Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) je potvrđivanje presude Ratku Mladiću na doživotnu zatvorsku kaznu ocenila kao dobru vest, ne samo za porodice žrtava, već i za međunarodnu pravdu.

"Srbija pod vođstvom Slobodana Miloševića [nekadašnji predsednik SR Jugoslavije] počinila je, osim u Bosni i Hercegovini, genocid i na Kosovu. Zločini počinjeni u ove dve zemlje nisu pojedinačni, smatramo da su bili planirani i da ih je naložila sama srpska država", napisla je Hadžiu na svom Facebook profilu.

Dodala je da kosovske vlasti trebaju dobro da pripreme tužbu protiv Srbije za genocid, koju je Vlada Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, uvrstila u program za period 2021-2025. godine.

21:01 8.6.2021.

Stoltenberg: Mladić da odgovara za svoje nečuvene zločine nad civilima

"Pravedno je da on [Ratko Mladić] odgovara za svoje nečuvene zločine nad civilima, uključujući ubistvo hiljada bosanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine", naglasio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u saopštenju u kojem je pozdravio pravosnažnu presudu Ratku Mladiću.

Šef Alijanse je podsjetio da je NATO pomogao da se okončaju dva etnička rata na Zapadnom Balkanu 1990-ih i zatvori "mračno i sramotno poglavlje evropske istorije".

Naglasio je da region ostaje strateški važan sa sjeveroatlantski savez te će se stoga nastaviti sa doprinosom stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana, promovišući mir i pomirenje.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG