Dostupni linkovi

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.


Porodice žrtava o doživotnoj kazni za Ratka Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Sažetak

 • Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.
 • Sudsko vijeće je potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić oslobođen krivice za genocid u šest bh. opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.
 • Najtraženiji haški bjegunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.
 • Prva optužnica protiv njega je podignuta 24. jula 1995. godine.
 • Rođen je 1943. godine u Božanovićima kod Kalinovika. Od kada je završio Vojnu akademiju u Beogradu bio je u aktivnoj vojnoj službi Jugoslovenske narodne armije (JNA).
 • Pred početak ratova na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), 1991. godine, Predsjedništvo SFRJ unaprijedilo je Mladića u general-majora, a u aprilu 1992. godine, na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, u general-potpukovnika. U maju 1992. godine je imenovan za komandanta Glavnog štaba novoformirane Vojske Republike Srpske.
 • Kao bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske osuđen je 2017. godine na kaznu doživotnog zatvora prvostepenom presudom ICTY.
 • Utvrđeno je da je kriv za genocid počinjen nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN), u ljeto 1995. godine, progon i prisilno premještanje Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila tokom opsade Sarajeva, te držanje pripadnika mirovnih snaga UN taocima tokom NATO bombardovanja 1995. godine.
 • Osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Oslobođen je optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.
 • Na presudu, izrečenu 22. novembra 2017. godine, žalili su se i Haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Žalbeni postupak proveden je u avgustu prošle godine. Obje žalbe su odbijene.
 • Tokom procesa, koji je počeo 16. maja 2012. godine i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.
20:14 8.6.2021.

Brnabić bez komentara na presudu Mladiću

Ana Brnabić
Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne može da komentariše presudu Haškog suda Ratku Mladiću.

"Ovu presudu ne mogu da komentarišem i neću da komentarišem sada jer će predsednik Vučić [Aleksandar] o tome govoriti večeras na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN)", rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

Brnabić je dodala da mora da bude oprezna prilikom komentarisanja presude "da ne bi nanela štetu Srbiji".

"Republika Srbija je u potpunosti posvećena i zalaže se za istraživanje svih ratnih zločina, ispitivanje svih zločina i privođenje svih onih koji su optuženi i kažnjavanje odgovornih za ratne zločine, evo skoro 30 godina", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je Haški tribunal "politički sud" i navela da je njena najveća zamerka ta da sud nije doprineo pomirenju.

"Čini mi se da smo dalje sada nego pre 26 godina. Sada u nekim delovima imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tokom tih sukoba i tome je Hag izuzetno doprineo", rekla je Brnabić.

19:45 8.6.2021.

Vulin: Doživotni zatvor Mladiću je osveta, a ne presuda

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Pokreta socijalista, koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandar Vulin, naveo je da je presuda Ratku Mladiću "presuda pravdi".

"Kazna doživotnog zatvora generalu Mladiću je osveta, a ne presuda", naveo je Vulin u izjavi objavljenoj na sajtu Pokreta socijalista.

On je dodao da je Haški sud "uspostavljen ne da bi tražio pravdu i doneo pomirenju, već da bi sudio Srbima".

Više OVDE

19:11 8.6.2021.

Kisić i Tokača o tome šta presuda može doneti Srbiji i Bosni i Hercegovini

Od političkih i intelektualnih elita Srbije zavisi da li će ta država priznati genocid u Srebrenici, navodi Izabela Kisić, izvršna direktorka Helisinškog odbora za Srbiju, u razgovoru za Radio Slobodna Evrpa (RSE) nakon izricanja pravosnažne presude doživotnog zatvora Ratku Mladiću, ratnom lideru bosanskih Srba.

Za razliku od nje koja navodi da nije optimista, Mirsad Tokača, direktor Istraživačkog dokumentacionog centra iz Sarajeva, iznosi uverenje da iskoraci kakva je presuda Mladiću moraju doneti promene u BiH. U tom smislu, nastavlja, najbitnije je kako će građani shvatiti odluku Suda u Hagu. Razgovor možete poslušati OVDE:

Kisić i Tokača: Šta posle presude Mladiću?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:41 0:00
Direktan link

19:05 8.6.2021.

Društvo za ugrožene narode: Presuda Mladiću minimum zadovoljenja pravde

Društvo za ugrožene narode – Internacional sa sekcijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Luksemburgu, Bosni i Hercegovini, pozdravilo je izricanje konačne presude Mladiću, ali iskazalo žaljenje što nije osuđen i za genocid u Prijedoru, Foči, Kotor-Varošu, Ključu, Sanskom Mostu i Vlasenici.

„Ove zločine koji su se dogodili na početku rata u BiH, 1992. godine, međunarodna zajednica je mirno posmatrala i nije ništa učinila da ih spriječi. Rezultat nečinjenja velikih sila bio je upravo genocid u Srebrenici u julu 1995. godine koji se dogodio pod zastavom Ujedinjenih nacija“, ističu u saopćenju.

Ova konačna presuda, dodaje se, minimum je zadovoljenja pravde koju su hiljade preživjelih žrtava proteklog rata tako dugo očekivali.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG