Dostupni linkovi

Državni vrh Srbije sastaje se sa Palmerom i Lajčakom


Miroslav Lajček (levo), Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda, i Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, nakon posete Prištini dolaze u Beograd
Miroslav Lajček (levo), Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda, i Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, nakon posete Prištini dolaze u Beograd

Specijalni izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Miroslav Lajčak i Metju Palmer razgovaraće u četrvtak, 3. juna u Beogradu sa državnim vrhom Srbije o nastavku dijaloga sa Kosovom, najavljeno je iz Vlade, ministarstva i kabineta predsednika Srbije.

Poseta Palmera i Lajčaka Beogradu sledi nakon što su se obojica u Prištini sastali sa kosovskim zvaničnicima, gde se takođe razgovaralo o nastavku dijaloga.

Palmer, koji obavlja funkcije zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, u sredu je doputovao u Beograd. Zvanične susrete u četvrtak započinje sastankom sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Nakon sastanka sa premijerkom, Palmer će imati odvojeni sastanak sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, a zatim će im se pridružiti i specijalni predstavnik EU za dijalog Beorgada i Prištine Miroslav Lajčak, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Lajčak će u poslepodnevnim časovima imati zaseban sastanak, a nakon toga će im se pridružiti i Metju Palmer, najavljeno je iz kabineta predsednika.

Lajčak će se tokom dvodevne posete Beogradu sastati i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, šefom kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petrom Petkovićem i predstavnicima zemalja članica EU, najavio je EU info centar.

Tokom posete Prištini, Palmer je ponovio da SAD podržavaju dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije koji treba da se okonča uzajamnim priznanjem, dok je Lajčak ocenio 2021. kao dobru godina za odnose EU i Zapadnog Balkana.

Uz posredovanje EU, dijalog između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine u cilju normalizacije odnosa između dve strane. Nastavak dijaloga u Briselu u kojem bi trebalo da učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti najavljen je za jun.

EU i SAD sarađuju u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

XS
SM
MD
LG