Dostupni linkovi

Stupilo na snagu primirje između Izraela i Hamasa


Palestinci slave na ulicama nakon primirja, u južnom pojasu Gaze, 21. maja 2021.
Palestinci slave na ulicama nakon primirja, u južnom pojasu Gaze, 21. maja 2021.

Primirje između Izraela i palestinske grupe Hamas stupilo je na snagu rano u petak ujutro 21. maja. Dogovorenim primirjem okončana su bombardovanja koja su trajala 11 dana, a u kojima je poginulo više od 230 ljudi, većinom u Gazi.

I Izrael i Hamas su proglasili pobjedu u međusobnom konfliktu.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh najavio je neposredno nakon što je primirje stupilo na snagu da Palestinska uprava namjerava tužiti Izraela Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu jer tvrdi da su počinjeni ratni zločini u izraelskoj vojnoj operaciji u pojasu Gaze.

U saopštenju Palestinske uprave koja vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom, navodi se da su čitave pordice gotovo sasvim uništene uz veliko razaranje u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu, prenijeli su izraelski mediji.

Hiljade ljudi u Gazi i na palestinskim teritorijama nedugo nakon početka primirja izašle su na ulice slaveći prekid sukoba, mašući zastavama i prstima pokazujući znak pobjede, dok su zvaničnici Hamasa upozorili da su im "prsti na obaračima".

Palestinci slave na ulicama nakon primirja, u južnom pojasu Gaze, 21. maja 2021.
Palestinci slave na ulicama nakon primirja, u južnom pojasu Gaze, 21. maja 2021.

Netanjahu na udaru kritika zbog primirja

Izraelska vojska je u petak (21. maja) objavila da je tokom 11 dana vojne operacije nazvane "Čuvari zida" ubila oko 200 pripadnika ekstremističkih organizacija Hamas i Islamski džihad i uništila oko 100 kilometara podzmenih tunela koje ekstremisti između ostalog koriste za napade na Izrael.

Međutim, mandatar za sastav nove izraelske vlade, vođa partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid kritikovao je premijera Benjamina Netanjahua zbog te operacije, ocijenivši da nije imala efekta.

"Izraelski građani, a najviše pogranična područja pretrpela su snažnu (raketnu) vatru, a ništa nisu dobili", objavio je Lapid na Tviteru, dodavši da se Netanjahuovi neuspesi osećaju u celoj zemlji.

On je pomenuo gradove sa miješanim stanovništvom u kojima je bilo nasilja između Jevreja i Arapa tokom sukoba izraelske vojske i palestinskih organizacija iz Gaze, prenijeli su izraelski mediji.

Gradonačelnici gradova na jugu Izraela pridružili su se kritikama na račun Netanjahua jer je prihvatio dogovor o prekidu vatre.

"Ne razumijem zašto imamo prekid vatre, nema razloga za to. Premijer i vlada su imali našu podršku, ima dostignuća, ali to nije nešto što mijenja ravnotežu snaga", rekao je Alon Davidi, gradonačelnik Sderota, grada koji je bio česta meta raketnih napada iz Gaze, ocijenivši da izgleda niko neće da porazi Hamas.

Gradonačelnik Aškelona Tomer Glam, čiji je grad skoro neprestano raketiran iz pojasa Gaze, takođe je izrazio razočarenje zbog prekida vatre.

"Mi smo željeli eliminaciju Hamasa, ali sad znamo da se to neće desiti", rekao je Glam za javni servis Kan.

Biden pozdravio primirje

Američki predsjednik Joe Biden je pozdravio primirje sklopljeno između Izraelaca i Palestinaca uz posredovanje Egipta, te je naglasio kako će SAD nastaviti sa "tihom i neumoljivom diplomacijom koja će donijeti istinsku priliku za napredak".

Biden je pohvalio i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog odluke da prekine sukob, te naglasio kako će SAD i dalje podržavati Izrael te da ova država može očekivati punu podršku SAD-a u obnavljanju izraelskog protivraketnog sistema Iron Dome kako bi se osigurala sigurnost države i u budućnosti.

"Vjerujem da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju živjeti sigurno i u jednakim mjerama uživati slobode i demokratiju. Moja administracija će nastaviti tihu i neumoljivu diplomatiju prema tom cilju", rekao je Biden.

Gaza: Uništeni životi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Državni sekretar SAD uskoro ide na Bliski istok, EU pozdravlja primirje

Državni sekretar SAD Antony Blinken objavio je na svom Tviteru da će "narednih dana" posjetiti Bliski istok, poslije stupanja na snagu primirja između Izraela palestinskog Hamasa u pojasu Gaze.

"Posjetiću region narednih dana i sa nestrpljenjem očekujem da se sretnem sa izraelskim ministrom spoljnih poslova i drugim izraelskim, palestinskim i regionalnim zvaničnicima", napisao je Blinken.


Cilj tih sastanaka je zajednički rad na izgradnji bolje budućnosti Izraelaca i Palestinaca, saopštio je Stejt department.

Blinken je već razgovarao sa izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem i pozdravio prekid vatre.

U razgovoru dvojica zvaničnika izrazili su zahvalnost na naporima posredovanja Egipta koja održava odnose i sa Izraelom i sa Hamasom, koji Izrael, Evropska unija i SAD smatraju "terorističkim".

Oglasila se i predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen koja je pozdravila je dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i pozvala obje strane da ga nadograde.

"Pozivam obje strane da konsoliduju i stabilizuju situaciju dugoročno. Samo će političko rješenje donijeti trajan mir i bezbjednost svima", napisala je predsjednica EK na Tviteru.

Palestinci slave na ulicama primirje pored oštećene zgrade u izraelskim napadima , u Gazi 21. maja 2021.
Palestinci slave na ulicama primirje pored oštećene zgrade u izraelskim napadima , u Gazi 21. maja 2021.

Od 10. maja ubijene najmanje 232 osobe

U četvrtak su izraelske snage izvršile više od 100 napada na Hamasovu infrastrukturu u sjevernom dijelu Gaze, dok se militantna grupa osvetila raketnom paljbom.

Borbe su počele 10. maja nakon nekoliko sedmica tenzija u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

U Gazi su ubijene najmanje 232 osobe, uključujući više od 100 žena i djece, dok izraelska strana tvrdi da je među ubijenim najmanje 150 militanata. Hamas svoje podatke nije objavio.

U Izraelu je ubijeno 12 osoba uključujući dvoje djece, a izraelske vlasti tvrde da je na njihov teritorij ispaljeno oko 4.000 projektila.

XS
SM
MD
LG