Dostupni linkovi

Ukrajina zabranjuje letove sa Bjelorusijom


Avion"Rajanera" na aerodromu u Minsku
Avion"Rajanera" na aerodromu u Minsku

Ukrajina će od srijede (26. maja) zabraniti letove na relaciji sa Bjelorusijom, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigal.

On je na svom nalogu na "Telegramu" naveo da će ukrajinske vlasti spriječiti putnike iz Bjelorusije da prolaze kroz aerodrome u Ukrajini.

Zapadne sile pripremaju se za uvođenje sankcija Bjelorusiji i prekid avionskih veza sa tom zemljom nakon što je bjeloruski borbeni avion presreo putnički avion kompanije "Rajaner" i dopratio ga do Minska, gdje je novinar uhapšen.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je u ponedjeljak uvođenje zabrane letova usljed međunarodne osude odluke vlasti Bjelorusije da presretnu avion kompanije "Rajaner" i uhapse novinara disidenta.

Prinudno slijetanje putničkog aviona na zahtjev vlasti Bjelorusije generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je državnom otmicom. On je pozvao na pokretanje hitne međunarodne istrage, a vlasti Bjelorusije pozvao je da smjesta oslobode bjeloruskog novinara Romana Protaševiča.

"To je državna otmica i pokazuje kako vlasti u Minsku napadaju osnovna demokratska prava i suzbijaju slobodu govora i nezavisnost medija", istakao je Stoltenberg.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) osudio je potez Bjelorusije da presretne putnički avion kompanije Ryanair i uhapsi novinara Romana Prataševiča i njegovu djevojku. Bajden je zatražio od svojih savjetnika da mu predstave opcije da bi odgovorni snosili posljedice.

XS
SM
MD
LG