Dostupni linkovi

Radnici gradskog prijevoza u Sarajevu najavili štrajk glađu


Sarajevski tramvaj
Sarajevski tramvaj

Grupa radnika Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) GRAS iz Sarajeva u utorak 18. maja u 7 sati stupit će u štrajk glađu, jer nisu dobili zarađene plaće, saopšteno je iz Sindikata radnika ovog poduzeća.

Kako je izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a radnici nisu dobili dva mjeseca plaće i nije izvjesno kada će ih dobiti.

„Organizovali smo u krugu poduzeća skup i pokrenuli niz drugih aktivnosti, da probamo skrenuti pažnju onima koji odlučuju o GRAS-u da ne možemo više ovako raditi. Očekujemo da se plaće uplate do kraja sedmice“, kazao je Muminović.

On je dodao kako je plaća nema jer je račun firme blokiran.

„Račun je blokiran, a posljednjih dvadesetak godina naš vlasnik se, a to je Vlada Kantona Sarajevo (KS), prema nama odnosi kao prema nekome ko nije njegovo vlasništvo. Vođena je pogrešna politika prema ovom poduzeću“, kazao je Muminović.

Sindikat navodi da isplatu zaostalih plaća očekuje do petka, 21. maja, te upozorava da će, ukoliko to izostane, biti ugrožen javni prijevoz.

Istovremeno, Sindikat GRAS-a očekuje da će do spomenutog datuma biti ponuđen prijedlog za konačno ozdravljenje tog poduzeća.

KJKP GRAS je poduzeće u državnom vlasništvu i nalazi se među najvećim poreskim dužnicima u Bosni i Hercegovini.

Radnici GRAS-a su 20. oktobra 2020. godine organizovali dvostani štrajk upozorenja zbog blokade računa poduzeća, čime su radnici dva mjeseca bez plaća.

Ukupan dug GRAS-a prema Poreskoj upravi Federacije BiH je iznosio 130 miliona maraka (oko 65 miliona eura) po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV), a po presudama prema tužbama radnika oko 20 miliona maraka (oko 10 miliona eura).

XS
SM
MD
LG