Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja radnika gradskog prevoza u Sarajevu


Ulaz u GRAS, Sarajevo
Ulaz u GRAS, Sarajevo

Radnici sarajevskog javnog autoprevoznog preduzeća GRAS u utorak, 20. oktobra, od četiri do šest sati ujutro organizovali su štrajk upozorenja zbog blokade računa preduzeća zbog čega su i radnici već dva mjeseca bez plate.

Predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi kako javni prevoz u glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH) ipak nije puno kasnio.

Najavio je da mogu uslijediti i radikalnije mjere, poput radničkog neposluha, ukoliko uskoro ne dođe do deblokade računa.

"Sinoć (19. oktobar) okupilo se Predsjedništvo Sindikata i imali smo sastanak tokom čitave noći. Prva smjena je došla na posao i u razgovoru sa vozačima i zbog epidemiološke situacije i pošto je hladno bilo, da ne bi putnici ispaštali, nismo puno kasnili i saobraćaj je razvijen uredno. Htjeli smo da skrenemo pažnju na one koji mogu uticati na te administrativne stvari koje koče deblokadu računa, da malo ubrzaju", rekao je Muminović.

Problem je nastao je kada je banka s kojom je GRAS poslovao blokirala glavni račun sarajevskom javnom gradskom prijevozniku.

Ukupan dug GRAS-a prema Poreskoj upravi Federacije BiH je iznosio 130 miliona maraka (oko 65 miliona evra) po osnovi PDV-a, a po presudama prema tužbama radnika oko 20 miliona maraka (oko 10 miliona evra), naveo je Muminović za RSE.

Sporazumom koji je potpisan između Vlade Kantona Sarajevo i uprave GRAS-a nastoje se spriječiti dalje blokade, kako se slični problemi ne bi dešavali u budućnosti.

"Ljudi nemaju više ni snage ni volje. Ovo su bili zadnji atomi i dobra volja jer radimo dva mjeseca bez plate. Izloženi smo kritikama naših putnika, a nismo krivi, imajući u vidu da su Vlada Kantona Sarajevo i uprava GRAS-a odradili svoj dio posla, malo je nezgodno da protestvuješ, a ne znaš kome protestvuješ. Ako se ne riješi taj problem u najskorijem vremenu, može doći do radikalnijih poteza, da jedno jutro samo ne bude saobraćaja uopšte", upozorava Muminović.

Radnici tog sarajevskog preduzeća protestvovali su i u petak, 16. oktobra, u krugu GRAS-a, kako bi upozorili na probleme uzrokovane blokadom računa.

XS
SM
MD
LG