Dostupni linkovi

ANEM: Najnoviji napad na N1 u Srbiji pokušaj zastrašivanja novinara


Plakat ostavljen na ogradi televizije N1 u Beogradu 4. maja
Plakat ostavljen na ogradi televizije N1 u Beogradu 4. maja

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenila je da je poslednji napad na televiziju N1 simbolično proterivanje tog medija i da ima za cilj da zastraši njihove novinare, poručujući im da je Srbija nebezbedno okruženje za njih.

ANEM je naveo da je to apsolutno nedopustivo i zatražio da nadležni reaguju, spreče ovakve napade ili otkriju njihove počinioce i time daju doprinos da okruženje za rad novinara i redakcija u Srbiji, a posebno redakcije Televizije N1, bude bezbednije i povoljnije.

"U skladu sa važećim propisima u Republici Srbiji javno informisanje je slobodno, te registracija medija ili njegovog izdavača u Srbiji, nikako ne može biti uslov za ostvarivanje ove slobode", navodi se u saopštenju ANEM-a koji dodaje i da najoštrije protestuje protiv poslednjih napada na N1.


Privatna kablovska televizija N1 u vlasništvu United Media, saopštila je da je na ogradi oko zgrade te medijske kuće u beogradskoj opštini Novi Beograd, ponovo u utorak, 4. maja u popodnevnim satima, okačen transparent na kojem piše "Republika Srbija, doviđenja, N1, dobrodošli u Luksemburg".

Vlasnik televizije N1 je kompanija Adria News sa sedištem u Luksemburgu.

U toj medijskoj kući ističu da je transparent okačen samo dan nakon što je obeležen Dan slobode medija.


To nije prvi da se zaposleni na TV N1 susreću sa ovakvim i sličnim transparentima. Kako navode, slučajevi su prijavljivani policiji, ali do sada nijedan nije dobio epilog.

U septembru 2019. godine postavljen je transparent sa istim sadržajem, a u istom periodu pojavili su se i plakati na kojima su bile identične poruke.

N1 je navela i da su mesec dana kasnije u dvorište TV N1 ubačeni leci na kojima su bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora TV N1 Jugoslava Ćosića i autora emisije Pressing, ispod kojih piše „ima neka tajna veza“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije se nije oglašavalo povodom ovih slučajeva.


Napadi na TV N1 našli su se 2019. godine u izveštaju međunarodne medijske organizacije Reporteri bez granica, koja je osudila napade na TV N1 u Srbiji.

Kako je tada za Radio Slobodna Evropa navela predstavnica te organizacije Pauline Adès-Mével, ta organizacija pažljivo prati i analizira medijske okolnosti u Srbiji, a posebno one vezane za N1.

XS
SM
MD
LG