Dostupni linkovi

Draghi: Za putovanje između regija u Italiji zelena karta, spremni za strane turiste


Predsjednik Italije Sergio Mattarella i premijer Mario Draghi u Rimu, februar 2021. godine

Italijanski premijer Mario Draghi izjavio je u srijedu, 5. maja, da će Italijani ovog mjeseca dobiti nacionalnu zelenu kartu koja će im omogućiti da putuju između regija.

Draghi se obratio na otvaranju sastanka Grupe 20 o turizmu, rekavši da je "Italija ponovo spremna da dočeka turiste iz cijelog svijeta".

Nije ponudio detalje nacionalne zelene karte, ali kaže da će biti spremna punih mjesec dana prije planova Evrospke unije da izda sertifikat koji građanima olakšava putovanje između zemalja tokom ljeta.

Sertifikat EU će omogućiti turistima da putuju bez karantene ako su se oporavili od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-19, bili vakcinisani ili imaju negativan PCR test.

Italijani trenutno mogu slobodno putovati između regija s najnižim nivoom restrikcija, što trenutno pokriva veći dio zemlje, isključujući mali grad Aostu na francuskoj granici, te južne regije Pugliu, Basilicatu, Kalabriju, Siciliju i Sardiniju.

Italija je od početka pandemije do početka maja registrovala preko četiri miliona zaraženih korona virusom, a umrlo je 121.738 ljudi.

XS
SM
MD
LG