Dostupni linkovi

Italija planira svoju COVID potvrdu za turiste


Ponovo otvorene terase u Italiji
Ponovo otvorene terase u Italiji

Italijanski premijer Mario Draghi pozvao je u utorak strance da planiraju svoje ljetne odmore u Italiji, rekavši kako se do sredine maja planira uvođenje potvrde za putovanje, odnosno ranije no što će se to desiti u ostatku Evrope.

Govoreći nakon sastanka ministara turizma 20 najbogatijih nacija, odnosno G20, Draghi je rekao da je važno osigurati jasna, jednostavna pravila kako bi se omogućilo da turisti ponovo mogu slobodno putovati.

Rekao je da će Evropska unija uvesti zdravstvenu propusnicu do sredine juna što će omogućiti lakše putovanje za one koji su vakcinisani ili imaju negativan test ili mogu dokazati da su se nedavno oporavili od COVID-19.

No, kako je rekao italijanski premijer, Italija će pripremiti svoju potvrdu do kraja ovog mjeseca.

Putovanje između talijanskih regija strogo je ograničeno već duže vrijeme zbog širenja korona virusa.

No, sa padom broja zaraženih vlada se nada da će sa takozvanim propusnicama za vakcine uspjeti da privuku posjetioce tokom ljeta.

Italija je u posljednja 24 sata zabilježila 305 smrtnih slučajeva od korona virusa, dok je zabilježeno preko devet hiljada novozaraženih.

Do sada je u ovoj zemlji zabilježeno preko četiri miliona zaraženih, dok je od posljedica COVID-19 preminulo više od 121 hiljada ljudi, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi, odmah nakon Velike Britanije.

Globalno, dolazak međunarodnih turista pao je za 73 posto tokom prošle godine, a gotovo 62 miliona radnih mjesta izgubljeno je u sektoru turizma.

Ministri iz G20 grupe rekli su u saopštenju da je “nastavak putovanja i turizma presudan za globalni ekonomski oporavak”.

Nisu se specifično osvrnuli na pasoše, ali je rečeno da ministri žele da podrže “sigurne međunarodne inicijative za mobilnost.”

Zemlje širom svijeta pokušavaju pronaći načine da omoguće vakcinisanim ljudima slobodno kretanje. Međutim, zračne luke, agencije na granicama kao i avionske kompanije strahuju da neće biti jasnog globalnog standarda.

XS
SM
MD
LG