Dostupni linkovi

Ramini socijalisti pokrenuli impičment predsednika Albanije


Predsednik Albanije Iljir Meta

Poslanici vladajuće Socijalističke partije Albanije pokrenuli su postupak impičmenta protiv predsednika te zemlje koga optužuju za kršenje ustava tokom poslednjih izbora, izjavio je u ponedeljak šef poslaničke grupe socijalista Taulant Balja.

On je naveo da je 50 poslanika Socijalističke partije zatražilo od parlamenta da pokrene istragu nakon što je utvrdilo da je predsednik Iljir Meta "pre i za vreme izborne kampanje počinio radnje koje su u suprotnosti sa ustavom zemlje".

Tokom izborne kampanje Meta je optužio premijera Edija Ramu da upravlja "kleptokratskim režimom", loše odgovara na zdravstvenu krizu, odlaže integraciju zemlje u EU i koncentriše svu vlast u svojim rukama, prenosi AP.

Socijalisti su ubedljivo pobedili na izborima i osvojili 74 mesta u parlamentu sa 140 mesta, što je dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Balja je rekao da aktuelni parlament ima dovoljno vremena do 9. septembra, kada mu se završava mandat "formira istražne komisije i završi (postupak opoziva) u okviru svog mandata".

On nije govorio o tome da li će socijalisti uspeti da obezbede dvotrećinsku većinu za usvajanje zahteva za opoziv. Posle glasanja u parlamentu, konačnu presudu donosi Ustavni sud.

Metina pres kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom, ali je on je na svojoj Facebook stranici poručio: "Ne bavite se omamljujućim bombama, već istragom izbornih nepravilnosti!"

I opozicija je tvrdila da glasanje nije bilo regularno.

Metina funkcija je uglavnom ceremonijalna, sa nekim ovlašćenjima nad pravosuđem i oružanim snagama. Takođe se generalno smatra da je njegova uloga apolitična, ali često se sukobljavao sa Raminom vladom.

Meta je započeo svoju političku karijeru u Socijalističkoj partiji, ali ju je kasnije napustio da bi formirao manji levičarski Socijalistički pokret za integraciju (LSI). 2017. godine. Kada je izabran za predsednika Albanije sa petogodišnjim mandatom, prepustio je vođstvo u stranci svojoj supruzi, podseća AP.

Meta je rekao da će se pridružiti LSI sledeće godine kada završi predsednički mandat.

XS
SM
MD
LG