Dostupni linkovi

Ograničenje nebitnih putovanja u EU se produžava do 15. juna


Evropska komisija (EK) je pozvala zemlje članice Evropske unije (EU) kao i Šengen zone (Schengen) da produže ograničenje za nebitna putovanja do 15. juna.

EK poručuje da bez obzira na preliminarne korake koje neke države preduzimanju u pravcu olakšavanja mera, “situacija je i dalje krhka kako u Evropi tako i širom sveta”.

Evropska komesarka za unutrašnje polsove Ilva Johanson (Ylva Johansson) je podvukla da je neophodan koordinisan postepeni pristup za funkcionisanje šengenskog prostora, međutim da bi do toga trebalo da dođe kada to dozvoli zdravstvena situacija.

“Ograničenja u slobodnom kretanju i kontroli na unutrašnjim granicama moraće se postepeno ukinuti pre nego što uspemo da uklonimo ograničenja na vanjskim granicama i obezbedimo pristup ostalim građanima koji ne dolaze iz EU, za nebitna putovanja”, poručila je komesraka Jonason.

Evropski komesar za promociju evropskog načina života, Margaritis Šinas (Schinas) je poručio da smanjena socijalna interakcija ostaje način kojim se pokušava sprečiti širenje koronavirusa.

“Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svetu je veoma krhka. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena, s tim da se različite mere ukidaju u različitim fazama”, poručcio je komesar Šinas.

Restrikcije putovanja, kao i poziv za produženje ovih mera odnosi se na takozvanu „EU + zonu“, a koja obuhvata sve države članice EU, kao i one članice Šengen zone koje nisu deo EU, poput Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

Evropska komisija saopštenjem poziva na kontinuirani koordinirani pristup produženju, jer delovanje na vanjskim granicama može biti delotvorno samo ako ga sprovedu sve države EU i šengenske države na svim granicama, s istim datumom završetka i na ujednačen način.

EK je 16. marta 2020 pozvala zemlje članice EU i članice Šengen zone da uvedu privremeno ograničenje od 30 dana, za nebitna putovanja, u okviru restriktivnih mera u cilju suzbzijanja pandemije COVID-19. Ovo je drugo produžavanje ovih mera. EK je i 8 aprila pozvala na produženje ograničenja putovanja do 15. maja.

XS
SM
MD
LG