Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH predlaže produženje epidemioloških mjera 


Sarajevo, april 2021
Sarajevo, april 2021

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH (FBiH) na sjednici u četvrtak 29. aprila, predložila je vladama deset kantona produženje epidemioloških mjera za narednih sedam dana s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

“Iako se sveobuhvatna epidemiološka situacija u Federaciji BiH popravlja, stanje i dalje jako ozbiljno, te da su zabilježene incidence i dalje visoke. Sedmodnevna incidenca iznosi 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je naročito zabrinjavajuća situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu,” navela je Vlada.

Vlada je zadužila entitetski Krizni štab, da prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi njihov prijedlog.

Jedna od naredbi propisuje obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru ukoliko ne može biti ostvaren razmak od dva metra. Obavezno je nošenje maski na autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i pijacama, otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veći prolaz stanovništva, navedeno je u saopštenju.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera zavisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu i trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi njihovo popuštanje u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik, naveli su u saopštenju.

XS
SM
MD
LG