Dostupni linkovi

EU: Teorije zavere na Zapadnom Balkanu prate globalne


U izveštaju se ističe i da su kineski mediji i zvaničnici široko promovisali nabavku i planiranu proizvodnju kineske vakcine u Srbiji (fotografija sa dopremanja kineske vakcine u Srbiju, janjuar 2021)

Rusija i naročito Kina nastavljaju intenzivno da promovišu svoje državno proizvedene vakcine širom sveta, a takozvana „diplomatija vakcina“ kombinuje se sa dezinformacijama i manipulacijama da bi se potkopalo poverenje u vakcine zapadne proizvodnje i institucije EU, jedan je od zaključaka iz izveštaja Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS).

U izveštaju se ističe da su teorije zavera oko pandemije na Zapadnom Balkanu pratile globalne narative, uključujući i dezinformacije o farmaceutskoj industriji i pojačane su zvaničnim početkom kampanja vakcinacije.

Kako se navodi u izveštaju EEASA, diplomatske službe EU, objavljenom 28. aprila uveče, njegov cilj je da pruži pregled aktuelnih trendova i uvid u aktivnosti dezinformacija povezane sa COVID-19.

Kako se navodi u izveštaju, činjenica da slučajevi COVID-19 nastavljaju da rastu pretvara se u dezinformacije koje napadaju odgovor EU na pandemiju i smatra se neuspehom demokratija i otvorenih društava.

"Društveni mediji - posebno Facebook i aplikacije za razmenu poruka - nastavili su da igraju važnu ulogu kao kanali distribucije ovih narativa", navodi se u izveštaju.

U njemu se ističe i da su kineski mediji i zvaničnici široko promovisali nabavku i planiranu proizvodnju kineske vakcine u Srbiji što, kako se ocenjuje, odražava važnu ulogu te zemlje u promociji kineske diplomatije o vakcinama i ukupnoj pozitivnoj slici na Zapadnom Balkanu.

Srbija je među prvima na Zapadnom Balkanu započela kampanju masovne vakcinacije, a najviše vakcina kupljeno je upravo od Kine, uprkos tome što ona nije odobrena od strane Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove. Najviši državni zvaničnici u Beogradu su takođe najavili da će se uskoro krenuti sa izgradnjom fabrike koja će proizvoditi kinesku vakcinu.

U izveštaju EEAS se takođe napominje i da se ruski Direktni investicioni fond takođe aktivno uključuje, promovišući isporuke Sputnjik V vakcine, kao na primer u Srbiji, kapitalizujući nedavne odluke nekih vlada u regionu o nabavci ili autorizaciji ruske vakcine.

Srbija je jedna od država Zapadnog Balkana koja aktivno promoviše vakcinaciju ruskom vakcinom koja takođe nema potvrdu najviših svetskih zdravstvenih institucija. U toj državi je takođe započela i proizvodnja ruske vakcine, koja se odvija na lokalnom Institutu "Torlak".

EEAS je takođe istakla i da su širom regiona Zapadnog Balkana dezinformativni narativi povezani sa sigurnošću vakcina i da su negativni neželjeni efekti, posebno zapadnih vakcina, pojačani i iskrivljeni od strane različitih aktera, uključujući mejnstrim i tradicionalne medije.

"Posle toga situacija je dalje katalizovala pad poverenja u vakcine i imunizaciju stanovništva. Mediji u regionu naklonjeni Kremlju nastavili su da grade pozitivni narativ oko Sputnjika V, iskorišćavajući svaku priliku da diskredituje 'zapadne' vakcine, posebno Biontech/Pfizer i AstraZeneca, kao i postupak odobrenja i interne distribucije EU", dodaje se u izveštaju EEAS.

Kina traži rešenja za veću efikasnost svojih vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

U izveštaju se upozorava i da je "diplomatija vakcina“ u potpunosti zamenila „diplomatiju maski", te da i Rusija i Kina koriste medije pod državnom kontrolom, mreže posredničkih medija i društvenih medija, uključujući i zvanične diplomatske naloge na društvenim mrežama, za postizanje ovih ciljeva.

Kako se objašnjava, od početka 2021. godine u bazu podataka EUvsDisinfo, koja prati i registruje slučajeve dezinformacija, dodato je više od 100 novih primera proruskih dezinformacija o vakcinaciji.

Kao primer, izveštaj ističe zvanični Twitter nalog Sputnjik V, kojim se, kako se dodaje, pokušava potkopati poverenje javnosti u Evropsku agenciju za lekove i baciti sumnja u njene procedure i političku nepristrasnost.

Kada je reč o Kini, u izveštaju se ističe da ta država nastavlja da promoviše svoju vakcinu kao "globalno javno dobro" ističući dostupnost i stabilno snabdevanje kineskim vakcinama i predstavljajući ih kao pogodnije za zemlje u razvoju i takođe za Zapadni Balkan.

U isto vreme, dodaje se, kineski državni kanali su prikazivali negativnim zapadni odgovor na pandemiju i oslanjali se na, kako se dodaje, na obmanjujuće narative da bi sejali sumnju u sigurnost zapadnih vakcina i poreklo virusa.

XS
SM
MD
LG