Dostupni linkovi

State Department: Posvećenost podršci zemljama Zapadnog Balkana


Zastave Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije
Zastave Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije

Portparol američkog Stejt dipartmenta (State Department) Ned Price izjavio je da su Sjedinjene Države posvećene pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama.

Price je u saopštenju za novinare 27. aprila istakao da SAD rade sa zemljama Zapadnog Balkana i evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcijskih reformi.

Takođe, kako se dodaje, i na promociji nezavisnih medija i aktivnog civilnog društva koje će, kako se navodi, ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročno stalan cilj Evrope kao jedinstvene, slobodne i mirne.

Price je istakao i da su SAD spremne da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, koji je usredsređen na uzajamno priznavanje i koji postavlja temelje trajne saradnje i prosperiteta.

"Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i podstičemo strane da se ponovo uključe u ovaj proces sa osećajem hitnosti da se pozabave i tehničkim i političkim pitanjima", rekao je Price 27. aprila u saopštenju za novinare.

On je dodao i da će SAD sarađivati sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u znak podrške cilju pune normalizacije.

Nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou biće održana 11. maja, najavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak (26. aprila) u Briselu.

Portparol Stejt dipartmenta je u saopštenju naveo i da SAD rade sa međunarodnom zajednicom kako bi podržale Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi koje će joj omogućiti napredak i osigurati status kandidata za EU, uključujući izborne reforme.

Price je podsetio da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR), koja je osnovana pre 25 godina prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, značajno doprinela miru i stabilnosti.

On je poručio da SAD i dalje podržavaju važnu ulogu OHR-a u unapređivanju agende 5 + 2, sa ponovnim fokusom na antikorupciju kao ključ za učvršćivanje vladavine zakona.

Za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rešenje za vojnu imovinu, sprovođenje Konačne odluke za Brčko Distrikt, fiskalna održivost BiH, te zaživljavanje vladavine prava. Ona podrazumeva usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenje zakona o strancima i azilu i usvajanje Državne strategije za reformu sektora pravosuđa.

Dva cilja su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pozitivno mišljenje Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira.

U saopštenju se negativno ocenjuju nedavne spekulacije u vezi sa "non - paper-om" koji je navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša i u kojem se predlaže prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

"Kao što smo videli, nedavna neopravdana spekulacija o promeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuje da podstakne nestabilnost u regionu i budi sećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora se zasnivati na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda", ocenio je u saopštenju Ned Price.

Non-paper navodno govori o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije sa albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj. Evropski zvaničnici od u starta negiraju postojanje dokumenta, a slovenski premijer Janez Janša obavestio je vlasti u BiH da da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta BiH.

Ned Price je u saopštenju dodao i da SAD cene svoja partnerstva u odbrambenom i bezbednosnom prostoru, uključujući i naše najnovije saveznike u NATO-u, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

"Nameravamo da unapredimo tu saradnju zajedničkom obukom, vežbama, raspoređivanjem i nabavkama", rekao je portparol američkog Stejt dipartmenta.

U saopštenju se takođe pozdravlja napredak koji su Albanija i Severna Makedonija postigle na kritičnim reformama i dodaje da SAD nastavljaju da podržavaju otvaranje pregovora o pristupanju EU sa obe zemlje u junu.

U njemu se dodaje i da su SAD posvećene pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da prodube sopstvena regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prinudi kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Takođe, želimo da pomognemo regionu da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od maligne prakse Kine", rekao je Price.

XS
SM
MD
LG