Dostupni linkovi

SAD će nakon provjere podijeliti AstraZeneca vakcinu sa drugima


Sjedinjene Države će podijeliti svoje zalihe AstraZeneca vakcina sa drugima čim bude završen sigurnosni pregled, objavila je Bijela kuća. Čak 60 miliona doza vakcina bit će dostupno za izvoz u narednim mjesecima.

Prošlog mjeseca je administracija američkog predsjednika Joe Bidena odlučila da podijeli četiri miliona doza vakcina sa Meksikom i Kanadom. AstraZeneca se koristi širom svijeta, ali je još uvijek nije odobrila Američka uprava za hranu i lijekove (FDA).

SAD se u posljednje vrijeme nalaze pod sve većim pritiskom da podijele dio svojih doza vakcina sa svijetom, jer zemlje poput Indije doživljavaju razarajuća širenja virusa, a i druge zemlje se bore za pristup dozama potrebnim da se zaštite najranjivije grupe.

“Obzirom na snažan portofolio vakcina koje SAD već ima i koje je odobrio FDA i obzirom da AstraZeneca nije odobrena za korištenje u SAD-u, mi nećemo trebati koristiti AstraZeneca vakcinu u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je COVID-19 koordinator Bijele kuće Jeff Zients.

“Stoga SAD razmatraju opciju dijeljenja AstraZeneca vakcine sa drugim zemljama, čim one postanu dostupne”, dodao je.

Više od tri miliona ljudi preminulo je od posljedica COVID-19 širom svijeta, uključujući i 572.000 u SAD-u.

Do sada su u SAD-u vakcinisali više od 53 posto svoje odrasle populacije sa najmanje jednom dozom od tri odobrene vakcine. Očekuju da će do početka ljeta imati dovoljno zaliha za cijelu populaciju.

Oko 10 miliona doza AstraZeneca vakcine proizvedeno je u Sjedinjenim Državama, ali još uvijek nisu odobrene. Proces odobravanja mogao bi biti završen u narednih nekoliko sedmica. Oko 50 miliona doza nalazi se u raznim fazama proizvodnje i mogle bi biti dostupne za isporuku u maju i junu ukoliko ih odobri FDA.

Još uvijek nije poznato gdje će vakcine potencijalno biti raspoređene. Meksiko i Kanada zatražili su od Bidenove administracije da podijele doze, dok desetine drugih zemalja traže pristup zalihama vakcina.

XS
SM
MD
LG