Dostupni linkovi

Neredi u Mostaru, jedna osoba teže povrijeđena, deset privedeno


Novijači mostarskog kluba Zrinjski (november 2020)

Jedna osoba je teže povrijeđena, a pričinjena je i materijalna šteta na jednom stambenom objektu prilikom nereda, koji su se u petak 24. aprila, kasno uveče dogodili u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH). Deset osoba, policija je privela zbog izazivanja nereda.

To je u nedjelju, 25. aprila, za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio glasnogovornik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Ljudevit Marić.

Prema njegovim riječima, u petak uveče, u 23 sata i 20 minuta, u Ulici Sivrića sokak (na ulazu u naselje Donja Mahala, u blizini mostarskog Starog grada, op. RSE), došlo je do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

“U tučnjavi je sudjelovalo više osoba – huligana. Korišteni su razni predmeti – drvene palice, komadi drveta - letve, te pirotehnika – petarde i dimne baklje”, rekao je Marić za RSE.

Gradonačelnik Mostara osudio nerede

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je nerede koji su se dogodili u Mostaru, a u kojima je sudjelovalo više osoba.

"Ovim putem upućujem oštre riječi osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana i napad na privatnu imovinu i građane koji se dogodio u naselju Donja Mahala. Posebice što se napad dogodio za vrijeme trajanja policijskog sata", navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Mostara.

Gradonačelnik je od pripadnika MUP-a tražio da u što kraćem roku javnosti predoče detaljan izviještaj o neredima, te da se svi vinovnici procesuiraju i primjereno kazne.

Glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNK, Ljudevit Marić za RSE je kazao kako je brzom intervencijom pripadnika Policijske uprave Mostar, javni red i mir je stavljen pod nadzor.

“Deset sudionika narušavanja javnog reda i mira je privedeno u Policijsku upravu Mostar na krim-operativnu obradu. Jedna osoba zadobila je teže tjelesne povrede i prebačena je na Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Na jednoj obiteljskoj kući pričinjena je materijalna šteta”, kazao je Marić.

Policijski službenici PU Mostar, zajedno sa kriminalističkom policijom provode krim-operativnu istragu na terenu kako bi se utvrdio identitet i priveli ostale učesnike ovog incidenta, rekao je on.

Marić nije mogao komentirati napise lokalnih portala o tome da je riječ o upadu pripadnika “Ultrasa”, navijačke grupe Hrvatskog športskog kluba Zrinjski iz Mostara, u većinsko bošnjačko naselje Donja Mahala, gdje je navodno došlo do sukoba sa mještanima i članovima navijačke grupe “Red Army” Fudbalskog kluba Velež iz Mostara.

Nerede u Mostaru osudile političke partije

Povodom nereda u Mostaru član Socijaldemokratske partije (SDP) Aner Žuljević, na svom facebook profilu je napisao kako su Ultrasi samo izvršioci "sportske" politike na terenu.

"Kad imate višegodišnju anarhiju u MUP-u HNK, onda divljaci kolo vode. Nema ništa od vanrednih Gradskih vijeća i Skupština, to je čisti paravan da odgovorni ponovo zataškaju stvar. Imali smo ih petnaest na ovu temu, sve bude čisti paravan kroz nekakve zaključke koje niko ne poštuje i sve se nastavi po starom”, napisao je između ostalog on.

Podsjetio je i kako je u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) prije pet godina predložio amandmane na prijedlog izmjena krivičnog zakona, koji bi po uzoru na uređene zemlje, kako je napisao rigoroznije sankcionisao sinoćnje divljanje u Mostaru.

Amandman koji je Žuljević predložio prije pet godina nije prošao u Domu Naroda Parlamenta FBiH.

Gradski odbor Stranke Demokratske Akcije (SDA) Grada Mostara, osudio je sinoćnje nerede u Mostaru, koje je izazvala navijačka grupa Ultrasi.

Policiju i istražne organe pozvali su na akciju sa ciljem pronalaska učesnika nereda, ali i kako su naveli u saopštenju, njihovih inspiratora

Iz SDA su naveli kako nije prvi put da ta navijačka grupa bezobzirno upada u pažljivo birane dijelove Mostara sa ciljem izazivanja nereda, uništavanja imovine, ali i planskog i opasnog narušavanja ukupnih odnosa u gradu.

”Mostar i njegovi građani ne smiju biti taoci ovakvog huliganskog ponašanja i svako tolerisanje nasilja ili neadekvatan odgovor nadležnih organa može samo voditi u dalje komplikovanje situacije sa mogućim nesagledivim posljedicama", navodi se u saopštenju SDA.

Politička stranka Nezavisni blok, u nedjelju 25. aprila, najoštrije je osudila vandalizam i, kako su naveli u saopštenju teroriziranje građana Mostara od strane huliganske skupine koja sebe naziva Ultrasi – Zrinjsk.

Pozvali su vlasti i MUP HNK da uhapse i procesuiraju sve izgrednike, kao i gradske vlasti Mostara da sazovu vanrednu sjednicu posvećenu sigurnosti u ovom gradu.

I Gradski odbor Saveza za bolju budućnost (SBB) Mostar najoštrije je osudio huliganske napade, nerede i divljanja.

”Osim brutalnog ugrožavanja ljudskih života, huligani su tokom nereda oštetili i privatnu imovinu građana Mostara, što je nedopustivo. Stoga se kao zajednica, svi moramo ograditi od agresivnog ponašanja pojedinaca i zajedničkim snagama odbraniti od njih i njihovih krajnjih ciljeva”, saopćeno je iz SBB-a.

Iz Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru pitaju kako je moguće da su se navijači slobodno kretali ulicama grada za vrijeme policijskog sata.

"Da stvar bude gora, sve se desi nakon fudbalske utakmice kada bi predostrožnost, zbog opravdane pretpostavke da bi se nasilje moglo desiti, trebala biti veća. To, naravno, izaziva sumnju kod građana da su ili navijači moćniji od policije ili da policija svjesno dopušta nerede koji imaju i političku dimenziju", napisao je u saopštenju Tarik Tanović iz te stranke.

Raniji navijački incidenti

Ovo nije prvi put incident u Mostaru koji se dovodi u vezu sa navijačkim grupama. Pripadnici navijačke grupe “Ultrasi” su u više navrata upadali u istočni dio Mostara, naseljen pretežno Bošnjacima, i tom prilikom nanijeli materijalnu štetu na privatnim i poslovnim objektima i automobilima. Posljednji takav upad desio se 8. augusta prošle godine.

30. oktobra 2020 godine, takođe je došlo do incidenta u blizini mjesta okupljanja navijača Zrinjskog, u zapadnom dijelu Mostara, većinski naseljenog Hrvatima. Policija je tada intervenirala nakon što su članovi grupe “Red Army” zatečeni sa bakljama nedaleko od “Ultras puba”.

Sinoćnji incident dogodio se dva sata nakon početka policijskog sata, koji je u ovom kantonu, te u ostatku Federacije BiH na snazi od 21 sat uveče do 5 sati ujutro u sklopu mjera borbe protiv širenja zaraze korona virusa.

XS
SM
MD
LG