Dostupni linkovi

Džaferović čestitao Jasmili Žbanić za doprinos pamćenju srebreničkog genocida 


“Quo Vadis, Aida?”, scena iz filma

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović uputio je u ponedeljak, 26. aprila 2021. godine čestitku bosanskohercegovačkoj režiserki Jasmili Žbanić, čiji se film 'Quo vadis, Aida' u ranim jutarnjim satima borio za nagradu Oscar američke filmske akademije.

Iako je Oscar za najbolje strano filmsko ostvarenje otišao u ruke režiseru danskog filma 'Another Round', Thomasu Vinterbergu, Džaferović je kazao da članovi ekipe filma 'Quo vadis, Aida' imaju razloga da budu ponosni jer su svojim umjetničkim radom dali doprinos pamćenju genocida u Srebrenici, najvećeg zločina na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, kojim se bavi ovaj film.

„Sama činjenica da je ovaj film snažno obnovio interes međunarodne javnosti za genocid u Srebrenici predstavlja izuzetno važnu stvar za zaštitu istine o ovome zločinu,“ naveo je u saopštenju za javnost Šefik Džaferović.

Radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska Republike Srpske zauzima Srebrenicu.

XS
SM
MD
LG