Dostupni linkovi

Vakcine protiv COVID-19 iz kineske donacije na putu za BiH 


Donacija 50.000 doza Sinopharm vakcine protiv COVID-19 Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini (BiH), krenula je sa Međunarodnog aerodroma Peking Capital ka Sarajevu u ponedeljak, 26. aprila, 2021. godine, objavila je Ambasada Narodne Republike Kine u BiH na svom zvaničnom Facebook nalogu.

“Zajedno sa prijateljima iz BiH sa zadovoljstvom iščekujemo dolazak vakcina. Uvjereni smo da će ove doze doprinijeti bržoj pobjedi prijatelja iz BiH nad epidemijom,” napisali su iz Ambasade.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

U drugom entitetu, Federaciji BiH, trenutno je na raspologanju oko 50.000 doza vakcina raznih proizvođača.

XS
SM
MD
LG