Dostupni linkovi

Vakcine za RS u Beogradu, u ponedjeljak stižu u Banjaluku


Ilustrativna fotografija: doza ruske vakcine Sputnjik V
Ilustrativna fotografija: doza ruske vakcine Sputnjik V

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je u nedjelju 25. aprila, da je kontingent ruskih vakcina predviđenih za građane tog bosanskohercegovačkog entiteta stigao u Beograd, te da će 26. aprila biti u Banjaluci.

Višković je naveo da je riječ o 25.000 vakcina plus 1.300 za Prijedor, gdje su propale 1.342 doze vakcina Sputnjik V protiv korona virusa, jer je došlo do nestanka struje i prekida hladnog lanca.

Zbog toga je Okružno javno tužilaštvo Prijedor 16. aprila donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Slobodana Javora, vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja i Milice Otković, načelnice Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja u Prijedoru.

Višković je rekao da vakcine nisu stigle u Banjaluku u subotu 24. aprila, kako je bilo najavljeno, jer je direktor preduzeća "Krajina grup" imao smrtni slučaj.

"Vakcine će već sutra biti u Banjaluci, te će proći svu proceduru provjere kvaliteta Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, te će nakon toga biti distribuisane građanima", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Rekao je da očekuje da će početkom maja stići i 80.000 doza kineske vakcine, te da će na sjednici koju je Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta zakazala za nedjelju navečer, usvojiti određena dokumenta, kako bi se već u ponedjeljak moglo ići ka interventnom uvozu.

U Banjaluci će u nedjelju navečer u 19 sati biti održana posebna sjednica Vlade RS, saopšteno je iz press službe.

Kada je riječ o Covax programu, Višković je rekao da postoje obećanja iz tog sistema da se u maju može očekivati veća količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, rekla je 21. aprila kako je kroz Covax mehanizam u BiH do sada stiglo 49.800 doza vakcina, te da se iz istog mehanizma očekuje se još 182.220 doza.

Covax mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

U Banjaluci je u petak, 23. aprila počela vakcinacija građana starijih od 65 godina, bez prethodnog pozivanja i naručivanja za termin vakcinacije.

RS je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Od tada je u taj bosanskohercegovački entitet putem javnih nabavki 42.000 vakcina Sputnik V.

XS
SM
MD
LG