Dostupni linkovi

U Vlasenici obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u proteklom ratu


Klanjanje dženaze-namaza ubijenim Bošnjacima Vlasenice (24. april)
Klanjanje dženaze-namaza ubijenim Bošnjacima Vlasenice (24. april)

U Memorijalnom kompleksu i mezarju Rakita u Vlasenici obilježena je godišnjica zločina nad Bošnjacima Vlasenice.

Iako je bilo planirano da se na ovaj dan obavi 17. kolektivna dženaza za sedam vlaseničkih žrtava rata, zbog epidemiološke situacije Organizacioni odbor je zaključio da ne postoje uslovi za njeno održavanje.

Članovi porodica žrtava, koje su dale svoj pristanak za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih, složili su se s prijedlogom da se ukop odgodi do momenta kad se za to steknu uslovi.

Istovremeno, klanjana je i dženaza-namaz Mevludinu Ferhatoviću ubijenom 1992. godine, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Vlasenici prisustvovao je i potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić.

Salkić je poručio da je nekažnjavanje zločinaca i činjenica da su mnogi od njih na slobodi, dala je za pravo onima koji danas žive na ovom prostoru da vjeruju da su oni radili dobre stvari.

"To je ključni problem u Bosni i Hercegovini, jer evo danas, ovdje u Vlasenici, slobodno šetaju oni koji su ubijali i mučili ljude u logoru Sušica. Tako je u i Zvorniku, Bijeljini, Bratuncu, Srebrenici i na drugim mjestima. To je ključni problem", poručio je Salkić.

Prema podacima udruženja, u Vlasenici je ubijeno oko 2.800 Bošnjaka.

Muškaraca je ubijeno 2.227 ili 90%, a žena 223 ili 10%.

Maloljetnih žrtava je 288. Najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je rođena 1. januara 1991. godine, a ubijena je 23. augusta 1992. godine. Najstarija žrtva je Mujo Begić koji je, kada je ubijen, imao 89 godina.

Za ratne zločine u Vlasenici i logoru Sušica do sada su pravosnažno osuđene tek tri osobe. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2005. godine osudio je Dragana Nikolića zvanog Jenki, komandanta logora Sušica, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici.

Sud Bosne i Hercegovine na zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 40 godina osudio Predraga Bastaha, zvanog Car i Gorana Viškovića, zvani Vjetar.

Na listi optuženih za ratne zločine u Vlasenici, između ostalih, je i Miroslav zvani Mićo Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

XS
SM
MD
LG