Dostupni linkovi

BiH od Srbije traži preuzimanje krivičnog gonjenja žene zbog strijeljanja 37 muškaraca 


Vlasenica
Vlasenica

Sud Bosne i Hercegovine je Ministarstvu pravde Republike Srbije uputio zamolnicu za preuzimanje krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović, potvrđeno je iz tog Suda u ponedjeljak, 9. novembra za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je krajem januara 2017. podiglo optužnicu protiv Višnje Aćimović zvane "Beba", zbog strijeljanja 37 muškaraca Bošnjaka u Vlasenici 1992. godine.

Optužena se tereti da je počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pucanjem iz vatrenog oružja, kako navodi optužnica, strijeljala je žrtve, a njihova su tijela pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani.

Za Aćimović je raspisana i Interpolova potjernica zbog tog ratnog zločina.

Višnja Aćimović na Interpolovoj crvenoj potjernici
Višnja Aćimović na Interpolovoj crvenoj potjernici

Kako se navodi u pisanom odgovoru iz Suda BiH za Radio Slobodna Evropa, zamolnica srbijanskom Ministarstvu pravde je upućena ‘imajući u vidu da su ispunjeni uslovi propisani Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno odredbom Ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.’

Aćimović je tada, u januaru 2017. na saslušanju u Beogradu, izjavila kako nema povjerenje u bosanskohercegovačko pravosuđe, te da se neće odazvati pozivu na suđenje.

Dvije godine nakon podizanja otpužnice u BiH, za Aćimović je raspisana crvena Interpolova potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice.

Višnju Aćimović, Vlaseničani koji su preživjeli stravične torture, znaju po nadimku "Beba" koji je, kako tvrde, značio strah i trepet. Imala je svega 20 godina, ali je, kako kažu, "bila surova". Njene su žrtve, uglavnom, bili muškarci starosti od 15 do 20 godina.

Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani.

XS
SM
MD
LG