Dostupni linkovi

Dvije osobe uhapšene zbog krijumčarenja migranata u BiH 


Pripadnici granične policije Bosne i Hercegovine (BiH) u petak , 23. aprila 2021. godine u spriječili su pokušaj krijumčarenja grupe migranata na području općine Zvornik, u mjestu Kozluk, na istoku BiH i uhapsili dvije osobe koje se sumnjiče za ovo krivično djelo.

“Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici JGP (jedinice granične policije) Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 13 osoba afroazijskog porijekla,” navela je u saopštenju Granična policija BiH.

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe koje su prema datim izjavama državljani Afganistana, a upravljale su čamcem, navodi se u saopštenju.

Obje osobe, koje su osumnjičene za počinjenje krivičnog djela „krijumčarenje osoba“, su lišene slobode i u zakonskom roku će biti predate tužiocu Tužilaštva BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Preostalih 11 krijumčarenih osoba koje su izjavile da dolaze iz Eritreje, Afganistana, Sudana, Pakistana, Toga i Sirije, bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja, te predate nadležnoj Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje, naveli su iz Granične službe.

U prihvatnim centrima u BiH smješteno je oko 4.500 migranata, tražilaca azila i izbjeglica.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BIH, od ukupno 1.927 migranata koja su identifikovana u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, 1.754 su izjavila da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u BiH.

XS
SM
MD
LG