Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH nabavlja vakcine, ostaju restriktivne mjere


Vakcinacija starijih u sarajevskoj dvorani Zetra započela je u srijedu, 21. aprila.
Vakcinacija starijih u sarajevskoj dvorani Zetra započela je u srijedu, 21. aprila.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), kroz diplomatske i kontakte s kompanijama, vodi pregovore o nabavi vakcina Sinopharm, Sputnik V, Sinovac, AstraZeneca i Moderna.

Premijer FBiH Fadil Novalić potpisao je četiri pisma namjere kako bi vakcine bile što prije nabavljene, saopćeno je u četvrtak 22. aprila iz Vlade FBiH.

U nabavu se krenulo nakon usvojene informacije Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenje postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabave.

Na sjednici u četvrtak, Vlada se upoznala sa zahtjevom Zavoda za javno zdravstvo FBiH za osiguranje sredstava za nabavku usluga skladištenja i distribucije vakcina protiv COVID-19.

BiH bi krajem aprila i početkom maja trebala dobiti i drugu isporuku vakcina naručenih iz COVAX mehanizma.

Restriktivne mjere ostaju na snazi

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak je donijela odluku da na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH od 21.00 sat uvečer do 5.00 sati ujutro.

Na snazi ostaje naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje KŠ FMZ.

Usvojene naredbe i preporuke stupaju na snagu 22. aprila 2021. godine, s rokom važenja od sedam dana.

U informaciji Kriznog štaba je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca zaraženih korona virusom iznosi 205 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu. Sedmični indikatori su u padu, osim broja smrtnih slučajeva koji bilježi blagi porast.

Kod procjene rizika, u informaciji navodi da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH veoma ozbiljna iako se primjećuje blago poboljšanje.
Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskom regionu.

XS
SM
MD
LG