Dostupni linkovi

Počela masovna vakcinacija u Sarajevu


Vakcinacija se odvija u sportskoj dvorani Zetra, gdje će se, istovremeno, vakcinisati 60 do 80 osoba tokom jednog sata (Sarajevo, 21. aprila)

U Sarajevu je u srijedu, 21. aprila, počela masovna vakcinacija građana. Prvi se vakcinišu građani stariji od 75 godina.

Vakcinacija se odvija u sportskoj dvorani Zetra, gdje će se, istovremeno, vakcinisati 60 do 80 osoba tokom jednog sata, navedeno je u saopštenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Na raspolaganju je 12.880 vakcina, a vakcinisaće se građani stariji od 75 godina koji su se prijavili za vakcinaciju putem online prijave ili kod svojih porodičnih ljekara.

Riječ je o vakcinama proizvođača AstraZeneca i kineskog Sinovaca.

Do sada je prijavljeno otprilike 7.500 osoba starijih od 75 godina.

Vakcinacija starijih od 75 godina u Zetri, Sarajevo 21 april 2021.
Vakcinacija starijih od 75 godina u Zetri, Sarajevo 21 april 2021.

U slučaju lošijih vremenskih prilika osigurani su prijemni punktovi unutar dvorane, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, kako građani ne bi čekali vani.

Član Kriznog štaba Arman Šarkić izjavio je kako apeluje na osiguranike starije od 75 godina da se jave putem aplikacije koja se nalazi na web stranici Kantona Sarajevo.

“Zbog specifičnosti populacije, otvorili smo i dodatna dva kanala komunikacije, a to su saradnja sa lokalnom samoupravom, u smislu kreiranja spiskova, i još jedan spisak od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja koji će se dostavljati i prema tom spisku će naše osoblje, koji nisu u stanju bili da se prijave informatički, pozivati telefonom i taj dio uraditi umjesto njih“, rekao je Šarkić.

Do sada je prijavljeno otprilike 7.500 osoba starijih od 75 godina. (Sarajevo 21. aprila)
Do sada je prijavljeno otprilike 7.500 osoba starijih od 75 godina. (Sarajevo 21. aprila)

U ponedjeljak, 19. aprila je održana simulacija "masovne" vakcinacije, kada je rečeno da će biti moguće da se dnevno vakciniše 2.000 osoba.

Svaki dan će tokom vakcinacije u Zetri biti 125 medicinara, 10 ljekara i dva IT inžinjera.

Vakcinacija u Zetri, Sarajevo 21 april 2021.
Vakcinacija u Zetri, Sarajevo 21 april 2021.

Prilikom dolaska u Zetru građani će davati osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama na prijemnom punktu.

Do sada je BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, osigurala 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od kraja aprila do juna ove godine.

XS
SM
MD
LG