Dostupni linkovi

Ministarstvo tvrdi: Restrukturiranje Srbijagasa je međunarodna obaveza


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zahtevi Energetske zajednice u vezi sa restrukturiranjem “Srbijagasa“ poznati su već godinama unazad i proističu iz međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela donošenjem Zakona o energetici 2014. godine, u koji su unete odredbe iz Trećeg energetskog paketa Evropske unije (EU), navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike u reagovanju na tekst Radija Slobodna Evropa (RSE) o mogućim penalima protiv Srbije zbog dugogodišnjeg odlaganja restrukturiranja tog javnog preduzeća.

„Ministarstvo rudarstva i energetike, na čelu sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom Zoranom Mihajlović je, odmah po svom formiranju, upozorilo javnost da nesprovođenje reformi u JP „Srbijagas” znači neispunjavanje međunarodnih obaveza Srbije koje se odnose na razdvajanje delatnosti u gasnom sektoru“, navodi se u saopštenju Ministarstva dostavljenom RSE.

U ministarstvu ističu da su zahtevi Energetske zajednice u vezi sa restrukturiranjem “Srbijagasa“ poznati godinama unazad i da proističu iz međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela donošenjem Zakona o energetici 2014. godine, u koji su unete odredbe iz Trećeg energetskog paketa EU.

„Strukturne promene u gasnom sektoru, koje će Ministarstvo predložiti, neophodne su ne samo zbog ispunjenja međunarodnih obaveza, već pre svega zbog ostvarivanja interesa Srbije u gasnom sektoru, koji treba da donosi novac državi, umesto da se uzima novac iz džepova građana Srbija, i preliva ka pojedincima koji zloupotrebljavaju svoje položaje“, navodi Ministarstvo energetike Srbije.

Na neophodnost reforme “Srbijagasa”, kao jedan od prioriteta u sektoru energetike, u godišnjim izveštajima o napretku Srbije redovno je ukazivala i Evropska komisija.

Na čelu javnog preduzeća „Srbijagas“ u stopostotnom državnom vlasništvu od 2008. je Dušan Bajatović, kadar Socijalističke partije Srbije, koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke.

Kako je RSE objavio 24. novembra, dugogodišnje odlaganje restrukturiranja javnog preduzeća “Srbijagas” i kršenje propisa naći će se na dnevnom redu ovogodišnje decembarske sednice Ministarskog saveta Energetske zajednice (EZ), uz zahtev da se Srbiji zbog toga izreknu penali.

XS
SM
MD
LG