Dostupni linkovi

U Crnoj Gori troje preminulih od COVID-19, 199 novozaraženih


Vakcinacija u Podgorici
Vakcinacija u Podgorici

Institut za javno zdravlje Crne Gore je saopštio da su u posljednja 24 sata tri osobe preminule od posljedica COVID-19, dok je 199 novozaraženih.

Od 3.054 aktivnih slučajeva COVID-19, najviše inficiranih, 1.048, je u Podgorici.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 20. aprila saopštila da će u Crnu Goru od maja do kraja avgusta stići 42 hiljade doza vakcina koje je finansirala Evropska unija.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori je objavljeno da su Komisija i Austrija danas najavile sklapanje sporazuma o isporuci 651 hiljade vakcina protiv COVID-19 za Zapadni Balkan, koje će u tranšama biti isporučene do avgusta.

Vakcine se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru prošle godine za partnere sa Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 38.667 osoba, što je 6,24 posto stanovništva.

Drugom dozom je vakcinisano 2,86 posto.

Aprilsko istraživanje o imunizaciji protiv korona virusa ukazuje da 44 posto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv COVID-19, saopštila je nevladina organizacija Centar za afirmaciju i razvoj mladih.

U njihovom istraživanju su učestvovale osobe uzrasta 15 do 30 godina, od kojih je dvije trećine ispitanika imalo predrasude prema vakcinama AstraZeneka.

Trećina mladih smatra da vakcinacija nije najbolji način zaustavljanja pandemije, a dvije trećine da ne treba biti obavezna.

Na pitanje “Da li želite da se vakcinišete protiv virusa COVID-19?”, potvrdno je odgovorilo 55,7 posto ispitanika.

Mladi se o imunizaciji dominantno informišu u medijima, ali većina smatra da ne daju korisne informacije pravovremeno i tačno, navodi se u istraživanju.

Vakcinacija AstraZenecom u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Najviše umrlih povezanih sa infekcijom COVID-19 na 100 hiljada stanovnika registrovano u Crnoj Gori (228), u odnosu na zemlje regiona.

Od početka epidemije je u Crnoj Gori korona virusom infircirano 95.894 osoba, a preminulo je 1441.

XS
SM
MD
LG