Dostupni linkovi

Bajden u pismu predsednici Kosova: SAD podržavaju nastavak dijaloga sa Srbijom


Američki predsjednik Joe Biden

Predsednk Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je Vjosi Osmani na izboru za predsednicu Kosova uz poruku da dve zemlje neguju dugo partnerstvo zasnovano na istim vrednostima.

Vjosa Osmani je za predsednicu Kosova izabrana 4. aprila.

U pismu predsednika Bajdena se navodi i da Sjedinjene Države podržavaju nastavak dijaloga sa Srbijom.

„Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju napore na obezbeđivanju trajnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i na kraju sveobuhvatan sporazum o normalizaciji, za koji verujemo da bi se trebao usredsrediti na uzajamno priznavanje“, navodi se u saopštenju iz predsedništva Kosova.

Bajden je u pismu naveo da je “normalizacija odnosa za Srbijom od suštinskog značaja za Kosovo, kako bi ostavrilo svoj potencijal i potpunu integraciju u evro-atlanske institucije”.

“Znam da je za postizanje ovog cilja neophodna fleksibilnost i teški kompromisi, i Sjedinjene Države biće vaš partner na svakom koraku”, poručio je Bajden.

Vjosa Osmani izabrana za predsednicu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00


Bajden je u pismu naveo i da će sa predsednicom Osmani raditi na jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, zaštiti prava manjina i verskih zajednica, te oporavku od posledica pandemije COVID-19 i ekonomskom razvoju, kao i na obezbeđivanju održive energetske budućnosti.

Dodaje se da je predsednik Bajden odgovorio i na zahtev predsednice Osmani da SAD pomognu Kosovu u vakcinama.

“Predsednik Bajden je naglasio da će sa povećanjem količina vakcina SAD raditi sa partnerima na njihovoj distribuciji i da će njegov tim biti u kontaktu sa predsednicom Osmani kako bi se taj cilj postigao”, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG