Dostupni linkovi

Potpisani ugovori za gradnju 3.200 stanova za raseljene u BiH


Kolektivni centar u Bratuncu na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine
Kolektivni centar u Bratuncu na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine

Ugovori vrijedni 6,5 milona maraka (oko 3,2 milona eura), za gradnju 3.200 stanova u namjenjenih osobama smještenima u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju u Bosni i Hercegovini (BiH), potpisani su u ponedeljak (19. april) u Sarajevu.

Od 13 ugovora, sedam se odnosi na izvođenje građevinskih radova, a šest na nadzor. Kako je rečeno, nakon potpisivanja ugovora, 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 eura) su sredstva namjenjena za nadzor, a ostatak za izvođenje radova.

“Ovi ugovori se realizuju u okviru dva projekta „Regionalni stambeni program kojim se rješava 3.200 stambenih jedinica do 2022.godine“, a CEB II je program zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja”, kazao je nakon potpisivanja ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Igor Lučić.

Do 2022. godine, kako je dodao, planirano je zatvaranje 121 kolektivnog centra.

Lučić je naveo da sve izgrađene jedinice u okviru projekta socijalnog stanovanja ostaju trajno u vlasništvu opština i gradova.

U BiH u kolektivnim centrima, prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice živi 7.000 ljudi.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić je kazao da se u okviru projekata rade tri zgrade CEB II programa. Od toga je 25 stanova u Goraždu i 14 u Foči/Ustikolini na istoku BIH, a 33 u sarajevskoj opštini Ilidža. Ostalo se odnosi na regionalni stambeni program.

U okviru Regionalnog stambenog programa rade se individualni stambeni objekti u Čapljini, Zenici, Kiseljaku, Travniku Kreševu i Ilijašu.

Ugovore su, u okviru projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“, sa izvođačima radova, potpisali ministri Lučić i Ramić, te direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković.

Koliko je još izbjeglih i raseljenih u BiH?

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u BiH je ukupno 121 kolektivni centar.

U tim centrima prije više od dvadeset godina su svoje mjesto našli izbjegli ili raseljeni tokom rata od 1992. – 1995. godine u Bosni i Hercegovini. Većina nije u mogućnosti da se vrati na svoju imovinu, ili je prije izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini 1992. godine, nisu ni imali.

Regionalni stambeni program, čiji je najveći donator Evropska unija s uloženih preko 230 miliona eura, nastoji pružiti trajna stambena rješenja za izbjeglice, interno raseljene osobe i povratnike, kroz gradnju stanova u stambenim zgradama i obnovu kuća.

Do sada je u BiH, prema podacima Delegacije EU u BiH, izgrađeno oko 800 stambenih jedinica, a krajnji cilj je izgraditi više od 3.000 stanova u okviru ovog programa.

Pored BiH u Regionalnom stambenom program učestvuju Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

XS
SM
MD
LG