Dostupni linkovi

Merkel, Macron i Zelenski pozvali na povlačenje ruskih vojnika sa granice Ukrajine


Francuski predsjednik Emmanuel Macron sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Parizu 16. aprila 2021.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Parizu 16. aprila 2021.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvali su u petak 16. aprila na povlačenje ruskih snaga sa granice s Ukrajinom i na smirivanje napetosti u tom regionu, saopštila je njemačka vlada, prenosi Beta pisanje AFP-a.

Oni su tokom video sastanka izrazili zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom i na poluostrvu Krim koje je Rusija 2014. godine pripojila.

Merkelova i Makron su izrazili podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i istakli neophodnost primene mirovnog sporazuma o Ukrajini postignutog pre nekoliko godina u Minsku.

Zelenski je sa svoje strane rekao da naredne nedelje očekuje nastavak primirja na istoku Ukrajine, gde se sukobljavaju ukrajinske snage bezbednosti i proruski pobunjenici.

Razgovori dolaze u momentu kada se Ukrajina i zapad oglašavaju zbog vojske duž zapadne ruske granice. Rusija je skupila više od 40.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine i na okupiranom poluotoku Krimu, rekla je glasnogovornica ukrajinskog predsjednika.

Kijev, koji strahuje da Kremlj traži izgovor za napad, optužio je Rusiju da je rasporedila više od 80.000 vojnika duž istočne granice Ukrajine i na poluostrvu Krim.

Rusija je saopštila da gomilanje vojnika na granici ne predstavlja pretnju, ali je optužila Kijev da priprema ofanzivu protiv proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Rusija je aneksirala Krim u martu 2014. godine, uputivši trupe i održavajući referendum koji je najmanje 100 zemalja proglasilo nelegitimnim.

Od tada, ogromni dokazi sugerišu da je Rusija nastavila pružati diplomatsku i vojnu pomoć naoružanim separatistima koji se bore u ukrajinskoj regiji Donbas.

U sukobu je od aprila 2014. godine ubijeno više od 13.000 ljudi, a raseljeno više od milion.

Zelenski je ranije rekao da je od početka godine ubijeno 26 ukrajinskih vojnika, u usporedbi s 50 u cijeloj 2020. godini, kada su borbe splasnule nakon što je novi sporazum o prekidu vatre stupio na snagu u srpnju.

Separatisti u regijama Donjeck i Lugansk rekli su da je do sada 2021. godine ubijeno više od 20 njihovih boraca.

XS
SM
MD
LG