Dostupni linkovi

Lukašenko tvrdi da je osujetio pokušaj puča i atentata


 Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko izjavo je da je osujetio pokušaj puča i atentata na njega i njegovu porodicu koji su, kako tvrdi, planirale Sjedinjene Američke Države. On je objavio i da su uz pomoć Moskve uhapšene dve osobe.

U izjavi 17. aprila, Lukašenko nije pružio dokaze koji bi potkrepili ovu tvrdnju.

Beloruska bezbednosna služba (KGB) objavila je da je u "specijalnoj operaciji" rasturila "organizovanu grupu teroristiškog usmerenja koja je planirala fizičku eliminaciju predsednika i njegove porodice" i "organizovanje oružane pobune da bi se preuzela vlast nasilnim putem".

Prema navodima Lukašenka, ruska bezbednosna služba u Moskvi je uhapsila dva beloruska državljanina, politikologa Aleksandera Feduta i advokata Jurija Zenkovič koji ima i američko državljanstvo.

"Priveli smo grupu, pokazali su nam kako su sve planirali, ja sam ostao nem. Zatim smo otkrili rad obaveštajnih službi koje su jasno bile strane, vrlo verovatno CIA i FBI", rekao je Lukašenko.

Zenkovič je bivši lider opozicione Beloruske narodne fronte (BNF). U Sjedinjenim Državama živi od 2007. godine, ali je nedavno otputovao u rusku prestonicu.

Negova supruga Alena Dzenisavets izjavila je za Radio Slobodna Evropa 13. aprila da su ruski službenici bezbednosti 11. aprila "oteli" njenog muža iz hotela u Moskvi i odveli ga u belorusku prestonicu.

Aleksander Fedut, koji je bio Lukašenkov portparol kada je beloruski moćnik prvi put izabran za predsednika 1994. godine, radio je kao medijski konsultant u Moskvi.

Beloruska služba bezbednosti objavila je 13. aprila da je Fedut u pritvoru u Minsku.

Ni Rusija ni SAD nisu komentarisali Lukašenkove tvrdnje.

Lukašenko, koji Belorusijom vlada gotovo tri decenije, često je optuživao zapadne zemlje da su pokušale da ga sruše nakon što je, kako tvrdi, pobedio na predsedničkim izborima u avgustu prošle godine.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska koja se nalazi u Litvaniji, osudila je provokacije ruskih i beloruskih bezbednosnih službi u koje je su uvučeni građani Belorusije i SAD.

Lukašenko je suočen sa protestima kojima se osporava njegov ponovni izbor na mesto predsednika. U protestima je učestvovalo desetine hiljada građana pre nego što su postepeno smanjeni posle stalne represije vlasti.

Većina vođa opozicije su zatvoreni ili primorani da odu u izgnanstvo.

Uprkos evropskim i američkim sankcijama, Lukašenko odbija otvaranje prema demonstrantima i pojačava represiju.

XS
SM
MD
LG