Dostupni linkovi

Rusija naredila ukrajinskom diplomati da napusti zemlju


Znak Ambasade Ukrajine u Rusiji

Rusija je optužila ukrajinskog konzula u Sankt Petersburgu Aleksandra Sosonjuka da je pokušao da dođe do poverljivih podataka i naredila mu da napusti zemlju do 22. aprila, javlja agencija Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo u saopštenju da je Sosonijuku savetovano da napusti rusku teritoriju u roku od 72 sata, počev od 19. aprila.

„Ukrajinska strana će uskoro odlučiti kako da odgovori na ovu provokaciju, uzimajući u obzir trenutnu praksu“, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova o pritvoru Sosoniuka, prenosi agencija Rojters.

Rusija je prethodno na kratko privela ukrajinskog diplomatu zbog navodnog primanja poverljivih informacija iz baze podataka glavne državne bezbednosne agencije, saopštila je u subotu, 17. aprila Federalna služba bezbednosti (FSB), a potvrdilo ukrajinsko MInistarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je Aleksandar Sosonjuk, ukrajinski konzul u Sankt Peterburgu uhapšen u petak tokom sastanka sa ruskim državljanom od koga je dobio "informacije poverljive prirode sadržane u bazama podataka bezbednosne agencije".

"Ova aktivnost je nespojiva sa statusom diplomatskog službenika i neprijateljska je prema Ruskoj Federaciji. Sa stranim diplomatom će se postupati u skladu sa međunarodnim pravom", prenosi agencija Rojters navode Interfaksa koji se poziva na FSB.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Sosoniuk zadržan nekoliko sati, ali da se vratio u konzulat te zemlje u Sankt Peterburgu.

Tenzije između Moskve i Kijeva rastu usred nakupljanja ruskih trupa duž granice i sukoba na istoku Ukrajine između vojske i pro-moskovskih separatista.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak je pritiskao mirovne pregovore. „Ukrajinska strana će uskoro odlučiti kako da odgovori na ovu provokaciju, uzimajući u obzir trenutnu praksu“, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova o pritvoru Sosoniuka.

EU je čvrsto podržavala Ukrajinu tokom sedmogodišnjeg sukoba na istoku zemlje i uvela sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.
XS
SM
MD
LG