Dostupni linkovi

Osnovne i srednje škole u Srbiji se otvaraju od 19. aprila


Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon
Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon

Od ponedeljka, 19. aprila u Srbiji ponovo se otvaraju škole za starije razrede osnovnih škola i srednje škole, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije Srbije Predrag Kon nakon sednice Kriznog štaba 16. aprila.

Kon je dodao da je zatvaranje škola imalo za cilj da britanski soj virusa, koji je stigao u Srbiju, ne zahvati škole.

Prema rečima Kona, doneta je i odluka o izjednačenju cene PCR testiranja za strane i domaće državljane, kako je naveo, kao mera podrške turizmu.

Cena je, prema navodima Kona, za strane državljane do sada bila 18.000 dinara (152 evra), a 9.000 dinara (76 evra) za državljane Srbije.

„Sada je to ista cena, 9.000 dinara i za jedne i za druge“, rekao je on.

Kon je rekao da je doneta odluka i u vezi sa održavanjem Beogradskog maratona u junu.

„Za takmičarski deo se može krenuti u pripreme tog maratona“, rekao je Kon.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Kon je naveo da je povećan broj otpusta u odnosu na broj prijema u bolnicu i da je epidemiološka situacija izašla iz vanredne.

„Procenjujemo je (epidemiološku situaciju) sada kao nepovoljnu jer još uvek ima veliki broj pacijenata koji leže na intenzivnim negama i u bolnicama“, ističe Kon.

Kon kaže da nije bilo razgovora u Kriznom štabu oko mera tokom uskršnjih praznika, ali da je bilo razgovora oko rada ugostiteljskih objekata.

„Nisu nam jednaki stavovi (o tom pitanju), ali za sada nije doneta odluka“, rekao je Kon.

Kon je rekao da je u Srbiji za sada revakcinisano oko milion i 200 hiljada ljudi. Za potpuno relaksiranje mera, prema njegovim rečima, potrebno je od tri do 3,5 miliona imunizovanih, što znači da je prošlo tri nedelje od revakcinacije.

U Srbiji su od 12. aprila otvoreni tržni centri.

Kada je reč o ostalim uslužnim delatnostima, sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22 sata, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

Neograničeno rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

U Srbiji otvoreni tržni centri

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica zarazne bolesti COVID-19 preminulo još 35 osoba, dok je registrovan 2.971 slučaj novoobolelih, među 14.565 testiranih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja 15. aprila.

U bolnicama u Srbiji trenutno je 7.341 pacijent, a kojih je 259 je na respiratorima.

U Srbiji 2.971 novozaraženih koronom

XS
SM
MD
LG